mszp.hu | Belföld, Gazdaság | fizetések fizetésemelés 2015
2015. december 16. 16:23

Karácsony előtti pofon a Fidesztől: még mindig késnek a fizetések

A hétköznapi problémák iránt érzéketlen Fidesz veszélyezteti az ellátás biztonságát az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen – jelentette ki Tóbiás József sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke pártja nevében követelte, hogy 2016 januárjában 50 százalékkal emelje meg a kormány a fizetéseket, különben a létválság után megjelenik az ellátás válsága is.

Tóbiás József szerint az elmúlt napok híradásai is alátámasztják: tíz kórháznyi orvos hiányzik a magyar egészségügyből, szakápolók, szakasszisztensek mondanak fel tömegesen. A kormánynak érzékenységet kellene mutatnia a társadalmat feszítő valós problémák megoldásával kapcsolatban – tette hozzá.

Az MSZP fizetésemelést követel, mert alacsonyak a bérek az egészségügyi, oktatási és szociális szférában – mondta Katona Tamás, az MSZP pártigazgatója, hozzátéve, a kormányzat mostanra már arra is képtelenné vált, hogy időben kifizesse a közszolgák bérét.

Az okok között említette, hogy a Magyar Államkincstár informatikai rendszere nem működik megfelelően, illetve a létrehozott vízfejek – amilyen a KLIK is – képtelenek az esetleges informatikai hibák korrigálására, sőt, a közszféra vészes alulfinanszírozottsága is okozója a késve kifizetett béreknek.

Katona Tamás kifejtette: az október végi adatok szerint körülbelül 80 milliárd forinttal tartozik a közszféra a vállalkozóknak, és a dolgozók ugyanennyi hitelt nyújtanak kényszerből a cégüknek, mert nem kapják meg a bérüket vagy a túlórapótlékukat .

Mostanra már nemcsak fizetésemelést, hanem fizetést is követelünk – fogalmazott.

Katona Tamás sürgette, hogy a két ünnep között kapják meg a dolgozók a december havi bérüket, akiknek pedig tartozik az állam, azoknak haladéktalanul fizessen. Ha kell, a soron kívüli számfejtést még el lehet végezni jövő hét szerdáig .