Kegyeleti járandóságot szociális temetkezés helyett

A Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke elmondta, ez a javaslat egyszerre erősíti a szociális biztonságot és az emberi méltóságot, valamint csökkenti a temettetési költségeket.

A javaslat szerint minden nyugdíjasként, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőként elhunyt személy után egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás járjon, amely a temetés költségeihez járul hozzá. A támogatás, amelynek összege a javaslat szerint a mindenkori nyugdíjminimum legalább háromszorosa, jövedelemtől függetlenül illesse meg a temetésről gondoskodó személyt. Így annak adják a támogatást, aki magára vállalja az eltemettetés kiadásait. Simon Gábor szerint az ehhez szükséges költségvetési fedezetet a kormány ki tudja gazdálkodni.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta azt is, hogy a párt nem tartja elfogadhatónak a kormány szociális temetkezésről szóló előterjesztését. Véleménye szerint a temetkezési gondokat nem oldja meg, ellenben újabb problémákat hoz létre. Simon Gábor úgy véli, a javaslat célja, a trafikmutyihoz hasonlóan, a temetkezési szolgáltatás államosítása, majd annak koncesszióba adása lehet.

A felvetés szerinte "még megalázóbb helyzetet teremt az amúgy is nehéz érzelmi és anyagi helyzetben lévő családoknak."

Amennyiben a parlamenti többség megszavazza a kormány javaslatát, a párt az emberi méltósághoz és kegyelethez való jog sérülése miatt az ombudsmanhoz fordul.