Képzett orvosok helyett

A kínai orvoslás és a kínai orvosok magyarországi tevékenységével kapcsolatos törvénymódosítás kimondja, hogy kínai orvosok bármilyen előzetes egyetemi végzettség igazolása nélkül folytathatnak Magyarországon kínai orvoslással összefüggő tevékenységet – mondta Havas Szófia, az MSZP fővárosi képviselője pénteki Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Mindössze azt kell bizonyítaniuk, hogy nem állnak büntető eljárás alatt abban az országban, ahonnan érkeztek – tette hozzá.

Az MSZP politikusa abban bízik, hogy az Országgyűlés a végleges szavazás előtt visszavonja a törvénymódosítást.

Az ellenőrzések lehetőségének kizárásával a javaslat teljesen összemossa a határokat a kínai és a nyugati orvoslás között – magyarázta a szocialista egészségpolitikus.

Feltételezése szerint a törvénymódosítás hátterében az az egyre tragikusabbá váló tény áll, hogy Magyarországot soha nem látott mértékben hagyják el orvosok és egészségügyi szakdolgozók.

Havas Szófia ismét felszólította Szócska Miklós államtitkárt, hogy alkalmatlansága miatt mondjon le, és a kormány próbálja meg az ágazatot helyre hozni és a betegek helyzetét szem előtt tartani, valamint az intézmények helyzetét rendezni.