Belföld, Gazdaság | MET gáz
2015. március 08. 14:48

Két hét és kiderül, mennyi gázt lopott a Fidesz

Két héten belül kiderülhet, mi történt pontosan az úgynevezett MET-, vagyis a gáz-offshore üggyel kapcsolatban - mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi fővárosi sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett: az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult az Magyar Villamos Művek (MVM) Partnerhez (az MVM kereskedőcégéhez), amely megtagadta az információk kiadását. A Fővárosi Ítélőtábla azonban március 5-én jogerősen kötelezte a céget, hogy a gázvásárlásokkal kapcsolatban 2011-től minden iratot és dokumentumot adjon ki neki két héten belül. 

Tóth Bertalan az üggyel kapcsolatban azt mondta: az MVM Partner a kormány segítségével jutott az olcsó gázhoz, amelyet eladott a MET Zrt.-nek, egy offshore-hátterű cégnek, ahol "a tulajdonosi háttérben megtalálhatók Fideszhez közeli vállalkozók". 

"Tehát ezt az ügyletet úgy oldották meg, hogy a körülbelül 100 milliárd forintnyi haszon a MET Zrt.-nél keletkezett, nem a magyar embereknél ( ) ezt pedig a Kajmán-szigetekre, illetve a Brit Virgin-szigetekre vitték ki és ennek a sorsát pedig nem ismerjük" - mondta.

Tóth Bertalan felszólította az említett céget, hogy az iratokat már a kéthetes határidőn belül bocsássa a rendelkezésére.