Két héten belül bemutatja gazdasági programját az MSZP

 

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető csütörtökön azután beszélt erről újságíróknak, hogy a szocialista képviselőcsoport lefolytatta a dokumentum műhelyvitáját.

A program két célja a gazdasági növekedés beindítása és a munkahelyteremtés, kiindulópontja pedig, hogy az új munkahelyekhez beruházásokra, azokhoz pedig kiszámíthatóságra és jogbiztonságra van szükség. Része a progresszív adózás visszaállítása, a szocialisták háromkulcsos adórendszerre tesznek javaslatot - ismertette.

Mesterházy Attila beszámolt arról is, hogy szerdán felkereste az Európai Bizottság budapesti képviseletét, hogy az IMF/EU-tárgyalásokról tájékozódjon.

Az előzményekről szólva elmondta: egy hónappal ezelőtt - eredménytelenül - arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az összes olyan iratot, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldött Magyarországnak a tavaly novemberi kapcsolatfelvétel óta. Akkor találkozott Iryna Ivaschenkóval, az IMF budapesti irodavezetőjével, aki arról tájékoztatta, hogy az IMF nem publikálhatja a dokumentumokat, a kormány viszont megteheti.

Mesterházy Attila felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megtagadta ezt a kérést, és az Európai Unióhoz irányította. Az MSZP-elnök közlése szerint azonban az EU budapesti képviseletén sem őriznek olyan iratot, amely a feltételezett IMF-követeléslisát tartalmazná.

Mint mondta, ez azért lényeges, mert a kormány a napokban médiakampányt kezdett, nemet mondva azokra az intézkedésekre - például az ingatlanadóra -, amelyeket a valutaalap állítólag a hitelnyújtás feltételül szabott, ennek azonban nincs nyoma.

"Tehát bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök folyamatosan hazudik, és a kormány most ezt a hazugságot próbálja az adófizetők pénzén tovább sulykolni" - jelentette ki az MSZP elnöke.

Az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt

Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, de ez egyben felelősséget is jelent, hogy a kormányváltás érdekében a szocialisták nyitottak legyenek az együttműködésre más demokratikus szervezetekkel. A pártelnök örül Bajnai Gordon visszatérésének a politikába, ám nagy bajnak tartaná, ha csak egy ember lenne alkalmas az ország vezetésére.
    
Mesterházy Attila csütörtöki sajtótájékoztatóján azután válaszolt az ellenzéki együttműködés lehetőségét és Bajnai Gordon jövőbeni szerepét firtató újságírói kérdésekre, hogy ismertté vált, a volt kormányfő beszédet mond az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) október 23-i demonstrációján.
    
Az MSZP elnöke elmondta, jó személyes viszonyban van Bajnaival és ennek fenntartására törekszik, de nagy bajnak tartaná, ha tízmillióból csak egy alkalmas ember lenne az ország vezetésére, szerinte sokkal több van.
    
Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: büszke arra, hogy a szocialista frakció támogatta a Bajnai-kormány sikeres válságkezelését.
    
Mesterházy Attila változatlanul korainak tartja azt a kérdést, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szavai szerint ezt "kellő időben" el fogják dönteni, és azt választják majd, akivel a legnagyobb az esély a győzelemre. A funkciók szétosztása előtt azonban el kell készíteni a kormányváltáshoz szükséges programot.
    
"Ma már az Orbán, takarodj! egy általános mondat Magyarországon, de emellé azt is oda kell tenni, hogy mit szeretnénk csinálni" - mondta, megjegyezve, nem feltételezi, hogy Bajnai Gordon másképp gondolkodna, és pozícióra jelentkezne be a Milla tüntetésén.
    
Kérdésre elmondta, örül Bajnai visszatérésének a politikába. "Tök jó (...), minden segítő kézre és új gondolatra szükség van az ellenzéki oldalon az elmúlt húsz év politikai megoldásainak meghaladásához" - fogalmazott a politikus.
    
Közölte azt is, arra biztatják támogatóikat, hogy vegyenek részt a Milla október 23-i tüntetésén.
    
Az MTI kérdésére Mesterházy Attila elmondta: egy hónappal ezelőtt találkozott Juhász Péterrel, a Milla vezetőjével. A Juhász kezdeményezte megbeszélést annak ellenére jó hangulatúnak minősítette, hogy "nem mindenki imádja a szocialista pártot a Millában". Mint mondta, Juhász Péter nem kérte őket arra, hogy maradjanak távol az október 23-i demonstrációtól, mint ahogy Bajnai Gordon részvétele sem került szóba köztük. Hozzátette: máskor is kész hasonló egyeztetésre.
    
A szocialista párt elnöke beszélt arról is, hogy mára egyértelmű, az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ami felelősséggel is jár, a kormányváltás érdekében az eddiginél is nyitottabbnak kell lenniük az együttműködésre más demokratikus szervezetekkel. De ez várható el a potenciális partnerektől is - jelezte.
    
Mesterházy Attila szerint bár az újságírók rendre nála érdeklődnek az ellenzéki együttműködés esélyéről, nem az MSZP, hanem az LMP utasítja el, hogy parlamenti pártokkal közösködjön. A szocialista párt viszont éppen ezért készül arra is, hogy ha kell, egyedül is le tudja váltani az Orbán-kormányt.
    
"Mi van akkor, ha az LMP kitart a végéig, és nincs együttműködés, mert önállóan akarják megmérettetni magukat? Akkor a szocialista párt ne induljon a választásokon, mert nem jött össze a szövetség, és maradjon itt a nyakunkon Orbán Viktor? Dehogy" - fogalmazott.