Belföld, Gazdaság | államadósság
2013. július 25. 12:22

Kétezermilliárddal nőtt az államadósság a kormányváltás óta

Az Eurostat adataira hivatkozó szocialista politikus kijelentette: az Orbán-kormány ezen a téren is elbukta a szabadságharcot, a kormányváltáskor ugyanis nagyjából kétezermilliárd forinttal kisebb volt az adósságállomány.

A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány. Az adatok megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank által július elején közöltekkel.

Burány Sándor ezt az adatot riasztónak nevezte, és hozzátette: még nagyobb lenne az államadósság a háromezermilliárd forintos magánnyugdíjvagyon állami kezelésbe vonása nélkül.

Közölte: Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor a The Wall Street Journal európai kiadásában megjelenő interjúban a magyar államadósság csökkenéséről beszélt. Szintén hazugságnak minősítette, hogy csökken a munkanélküliség és nő a foglalkoztatottság. Ezzel szemben a munkanélküliség szintje nem változott a kormányváltás óta, a versenyszférában pedig kevesebben dolgoznak - jelentette ki.

A képviselő szerint mindeközben romlottak a gazdasági kilátások, recesszió van, az emberek 80 százaléka pedig a Fidesz adó- és társadalompolitikája miatt rosszabbul él, mint három évvel ezelőtt.