Külföld | Déli Áramlat fogyatékkal élők
2014. december 02. 14:48

Kettős játékban a Fidesz

"A magyar közvélemény számára is egyre nyilvánvalóbb, hogy tarthatatlan a sorozatos kettős játék, amit a Fidesz játszik az európai és a hazai porondon"- mondta Szanyi Tibor Európai parlamenti képviselő brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Sajtótájékoztatóján két aktuális és arcpirító ügyről beszélt. Elsőként a fideszes Kósa Ádám EP képviselő, a Fogyatékosságügyi Munkacsoport vezetője egyik kezdeményezéséről szólt.

Elmondta, hogy míg Kósa Ádám tanácskozást szervez az Európai Parlamentben egy európai főirányt tükröző ügyben, addig saját kormánya épp ellenkezően cselekszik. A tanácskozás témája, hogy hogyan lehet a fogyatékkal élő emberek családalapú elhelyezését segíteni, integrálni őket az európai társadalomba. Bár a cél maga jó, Szanyi Tibor már júliusban írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz júliusban azzal kapcsolatban, hogy az európai törekvések merre tartanak. A kérdés apropóját az adta, hogy a Fidesz 2013-ban úgy változtatta meg a vonatkozó szabályokat, hogy a fogyatékkal élő gyermekeket elsősorban intézményekbe kényszerítik. Az Európai Bizottság válasza egyértelműen világossá tette, hogy a család-, illetve közösségi alapú elhelyezést támogatják az EU-ban, az Európai Szociális Alap pénzügyi segítségét is bevonva (szemben az intézményi elhelyezéssel, mely egy meghaladott gyakorlat).

Éppen ezért Szanyi Tibor felszólította Kósa Ádámot, hogy ne csak itt az Európai Parlamentben buzdítsa az itteni képviselőket a helyes gyakorlatra, hanem Orbán Viktor kormányát is ösztönözze haladéktalanul ebbe az irányba!

Szanyi Tibor elmondta, hogy a másik téma, ami szintén Orbán kettős játékához kötődik, az a Déli áramlat ügye. A hír aktualitását adja, hogy Putyin és a Gazprom vezérigazgatója is bejelentette Törökországban, hogy felhagynak a Déli áramlat építésével, legalább is az eredeti kontextusban.

Szanyi emlékeztetett, hogy Orbán Viktor évekkel ezelőtt ellenzékből, már az erről való tárgyalást is hazaárulásnak tartotta, most pedig teljes mértékben Putyin korábbi szándéka mellé állt. A képviselő elmondta, hogy Putyin autokráciájának utolsó európai szövetségeseként Orbán Viktor egy nagy pofont kapott, a kormány – szervezkedése ellenére –, egy csettintésre elbukott. Ugyanilyen sorsot jósol a Paksi projektnek is, mely szemmel láthatóan a világban zajló eseményekkel szemben halad. Véleménye szerint Magyarország számára az lenne az igazán okos lépés, ha aktívan csatlakozna az EU által kitűzött energia unióhoz, mely egyen biztosíthatja az energiabiztonságot és a diverzifikációt.

Újságírói kérdésre – mely szerint a szocialista politikusok elvből ellenzik-e a Déli áramlatot –, Szanyi Tibor elmondta, hogy alapvetően nem a különböző "áramlatokkal" van a gond. A szocialisták fontosnak tartják és támogatják az EU fő irányát, mely az energiabiztonság- és a diverzifikáció felé mutat, szem előtt tartva egy össz-európai biztonságot.