Belföld | Btk.
2012. június 25. 13:56

Kettős nyomvonalú büntetőpolitikát!

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: bár több új rendelkezését is jónak tartják, nemmel fognak voksolni az új büntetőkódexre. Indoklásul kifejtette, a szocialisták olyan kettős nyomvonalú büntetőpolitikát szorgalmaznak, amely a súlyos bűncselekményekkel és a visszaesőkkel szemben szigorúan lép fel, a kisebb bűntetteket először elkövetőkkel szemben viszont alternatív, nevelő hatású szankciókat alkalmaz.

Véleménye szerint a büntetési statisztikák is igazolják ennek helyességét, az elmúlt két évben, a szigorúbb kormányzati büntetőpolitika idején ugyanis nőtt a regisztrált bűncselekmények, köztük az emberölések száma.

Az új Btk. legsúlyosabb hiányosságának Bárándy Gergely azt nevezte, hogy nem húz választóvonalat a személy elleni erőszakos bűncselekmények és más bűntettek közé. Példaként hozta, hogy amíg egy erőszakos bűncselekmény miatt harmadjára elítélt bankrablót a három csapás miatt kötelező életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni, egy három embert meggyilkoló elkövetőt nem. Hasonlóképpen, kábítószerrel visszaélésért is kiszabható súlyosabb szankció, mint emberölésért - kifogásolta.

Kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP, ha kormányra kerül, az új - 2013. július 1-jétől hatályos - büntető törvénykönyv több mint kilencven százalékát változatlanul hagyja, mivel az nagyjából ilyen arányban megegyezik az eddigi kódexszel. Megszüntetnék viszont az értelmetlen szigorításokat és a bírók mérlegelési szabadságát korlátozó rendelkezéseket - jelezte.

Módosító javaslataikról elmondta, a kormány mindössze hármat támogatott közülük: hogy a jogos védelemnél ne írják elő az arányosság követelményét, hogy ne csak egy-egy településről, hanem valamely városrészből is kitilthassanak bűnelkövetőket, valamint az állatkínzás büntetésének szigorítását.