Belföld, Gazdaság | felsőoktatás közoktatás
2014. november 03. 16:55

Kevesebb gimnazista, egyetemista, több középkor

Kevesebb gimnazista és egyetemista, több középkor jellemzi a kormány oktatáspolitikáját. Erről az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője beszélt hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hiller István azt mondta, a 2015-ös költségvetés számai azt bizonyítják, hogy a kormány oktatás- és társadalompolitikájának középpontjában az érettségit szerző diákok számának, ebből következően a majdani egyetemisták számának lényeges szűkítése áll.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy ahol ilyen mértékben csökkentik a gimnazisták létszámát, ott csökkeni fog a pedagógusok létszáma is. Ahol 35-40 százalékkal csökken a tanulólétszám, ott nincs szükség annyi pedagógusra sem - fejtette ki.

A képviselő kijelentette, nem csupán a költségvetési számokat vitatják, hanem szemben állnak ezzel a világképpel is. Hangsúlyozta, hogy jó szakmunkásokra és színvonalas szakmunkásképzésre szükség van, de az a kormány, amely ezt a gimnáziumok, egyetemek rovására akarja megvalósítani, az az ifjúság, a jövő érdekei ellen cselekszik.

Véleménye szerint a jövő a tudásalapú társadalomé, a kormány intézkedései pedig egy tudásellenes lépéssorozat elemei.

Hiller István beszélt arról, hogy a gazdasági válságra a tudáshoz való hozzáférés bővítése volt a válasz mindenhol a világon. Nem csökkentették, hanem emelték a tankötelezettség korhatárát, kivéve egy országot - tette hozzá. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy 12 500-15 000 magyar fiatalról vette le a kezét a kormány, ők leginkább a legszegényebb családokból kerülnek ki.

Az MSZP kabinetvezetője szerint a diplomások a válság időszakában könnyebben tartották meg a munkahelyüket, vagy helyezkedtek el. Hozzátette: az oktatáspolitikának hatásai vannak a fiatalok migrációjára is.