Belföld | rendőrök közbiztonság
2014. január 31. 18:41

Kevesebb rendőr, romló közbiztonság

Az MSZP szerint nem igaz Pintér Sándor belügyminiszter azon állítása, miszerint Magyarországon rend van, hiszen például Budapesten az elmúlt években nőtt a bűnesetek száma, míg a rendőri állomány jelentősen csökkent.

Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője a Corvin-negyednél található aluljáróban tartott pénteki sajtótájékoztatóján ismertette: Budapesten 2008 óta tíz százalékkal nőtt a bűncselekmények száma, miközben a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőri állománya az öt évvel ezelőtti kilencezerről 6500-ra csökkent. Ráadásul a bűnesetek kétharmada felderítetlen maradt - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint ennek az egyik oka, hogy a kormányzat és a városvezetés nem felügyeli, és sok esetben ki is kapcsolta a városban korábban kihelyezett térfigyelő kamerarendszert.

Horváth Csaba közölte: ha a baloldali összefogás nyer a választáson, akkor visszakapcsolják, illetve bővítik a térfigyelő kamerák rendszerét, növelik a rendőri állományt, valamint fővárosi bérlakások vásárlásával erősítik a rendőrség "megtartó erejét".

Hangsúlyozta: "felelős politikus nem ígér két hét alatt rendet, de azt igen, hogy a legrövidebb időn belül határozott lépéseket tesz, amelyek érezhetőek lesznek az emberek mindennapjaiban".

Pál Tibor sz MSZP országgyűlési képviselője, a baloldali összefogás VIII.-IX. kerületi képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón arról beszélt: a jelenlegi kormány statisztikai és pr-kérdésként kezeli a közbiztonságot.

Példaként említette, hogy a kormánytöbbség az 50 ezer forint alatti bűneseteket szabálysértéssé minősítette, amivel ugyan javította a bűncselekmények statisztikáját, de rontotta a szabálysértésekét, ahol azonban nem mérik a felderítési mutatót. Ismertette: 2012-ben országosan 274 ezer bűneset maradt felderítetlenül, ami 50 százalékkal több, mint 2010-ben.

Elmondta azt is: a kormányzat pr-intézkedésként körzeti megbízotti irodákat nyitott a fővárosban. Példaként említett két ferencvárosi irodát, amelyeket ötmillió forintból újítottak fel, de ezek egyenként hetente kétszer két órát tartanak nyitva.

Hangsúlyozta: a kormány a költségvetésből 14 milliárd forintot fordított a Terrorelhárítási Központ (TEK) létrehozására, pedig ebből a pénzből hatezer rendőrt lehetett volna kiképezni, felszerelni és szolgálatba állítani. Ez a nagyvárosokon kívüli fennmaradó háromezer település számára egypár rendőrt jelenthetne - tette hozzá.

Pál Tibor úgy fogalmazott: "a fejéről a talpára kell állítani a rendőrséget és nem presztízscélokra kell használni, hanem arra, hogy több rendőr legyen szolgálatban".

A sajtótájékoztatón részt vett Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja és Budapest V. kerületének képviselő-jelöltje, aki arról beszélt, hogy a rendőrségnek a bűnmegelőzésre kellene összpontosítania, "nem pedig a Fidesz hatalmának a megerősítésére, a saját fontosságuk hangsúlyozására és a problémák elkenésére".