Kevesebbet ér a minimálbér, mint öt éve

32 ezer forinttal több járulékot fizetnek a munkaadók és a munkavállalók együttesen a minimálbér után, mint öt évvel ezelőtt.

Gúr Nándor országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, ha egy szemernyi tisztesség van a kormányban, akkor azért dolgozik, hogy a közfoglalkoztatotti bér elérje a minimálbért, az pedig elérje a létminimum összegét.

Megjegyezte, csak a 2013-as létminimumadatok ismertek, az akkor 87 500 forint volt. Mint mondta, hogy a minimálbér vásárlóereje is kevesebbet ér, mint 2010-ben. Hozzátette: a minimálbér kézbe vett összege, 68 775 forint ötezer forinttal ér kevesebbet, mint öt éve, még akkor is, ha 2010-ben 60 235 forint volt a nettó minimálbér.
    
A politikus elmondta, hogy a közfoglalkoztatottak több mint 60 ezer forintot kaptak kézbe 2010-ben, most, 2015-ben nem éri el ez az összeg az 52 ezer forintot, miközben ezen időszak alatt mintegy 18 százalékos volt az infláció.
    
Gúr süket dumának, hazudozásnak nevezte azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint folyamatosan nő a minimálbér, ugyanis az akkor emelkedik, ha az emberek kezébe jutó pénz többet ér.
    
Hangsúlyozta, hogy úgy kellene munkát adni az embereknek, hogy aki dolgozik, az ne nyomorogjon, hanem tisztességes bért kapjon, ami elég a megélhetés minimumához.