Belföld, Gazdaság | alma szőlő Fazekas Sándor
2014. szeptember 23. 14:12

Kezdje meg a kormány az almatermés felvásárlását!

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: fel kell térképezni, kik azok a termelők, akik hajlandóak lennének méltányos áron nagy tételben almát eladni. Az így megvásárolt gyümölcsöt önkormányzatokon és karitatív szervezeteken keresztül részben a rászorulóknak ingyen, részben normál 60 forint körüli áron lehetne eljuttatni a fogyasztóknak. Hozzátette: a burgonya esetében tavaly hasonló akcióra volt példa.

Gőgös Zoltán szerint ezzel pozitív üzenetet lehetne megfogalmazni a termelők felé, hogy leszedjék az almát és ne maradjon a fákon.

A szocialista politikus kitért a pénzügyminiszter közelmúltbeli bejelentésére is, miszerint ősszel programot indítanak az importáruk figyelésére, az áfa-csalások kiszűrésére. Szavai szerint azonban inkább az áfát kellene csökkenteni.

Veres János, az ellenzéki párt szabolcsi elnöke kiemelte, aktív kormányzati beavatkozás szükséges, hogy a jó minőségű és nagy mennyiségű alma a magyar fogyasztókhoz eljusson. Úgy gondolják, jelenleg a kormány csak a tehetetlenségét bizonyítja és sem az agrárkamara, sem a Magosz nem akar konfrontálódni a kabinettel. Szerinte a mai napig semmilyen döntésről e kérdésben nem látott napvilágot dokumentum, egyúttal arra szólította fel a kormányt, kezelje a túltermelési helyzetet és a termelők minimum az önköltségi árat kapják meg.