Ki a kormánnyal! – A vár maradjon az embereké!

Még mindig keveset tudunk a Budai Vár felújításáról és az ott tervezett fideszes kormányzati negyed kialakításáról, pedig a munkagépek már dübörögnek. Erről Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője beszélt újságírók előtt a Bécsi kapunál.

Kifejtette, tisztázatlan, hogy a miniszterelnökség beköltözése milyen plusz terheket fog jelenteni, hiszen a Karmelita kolostor és a Várszínház mellett új épületet is akar építeni.

Annyit tudunk, hogy 15-20 milliárdból megkezdődött a várfal-rekonstrukció, illetve lépcső- és toronyfelújítási munkálatok zajlanak, de semmit sem tudunk arról a sokat emlegetett 200 milliárdos összegről, amit a kormányzat hangoztat – fogalmazott Horváth Csaba.

A politikus szerint a minisztériumoknak szánt várbéli épületek zöme jóval kisebb, mint a jelenlegi, tehát építeni kell, esetleg lakókat kiköltöztetni, ami ahhoz vezet, hogy a várban kevesebb élet lesz. A vár jelenleg az itt élőké, a budapestieké és az idelátogatóké, viszont a kormányzati tervek megvalósulása esetén több fekete Audi lesz a várban, mint turista vagy turistabusz.

Horváth Csaba rávilágított, a kormány azért teszi tönkre a Városligetet, hogy fölszabadítsa a Nemzeti Galériát, hiszen az elköltözik, így pedig annak helyén ki lehet alakítani újra a királyi fogadótermet, népiesebben a tróntermet.

A politikus felszólította a kormányt, hagyjon fel az urizálással, a pénzszórással, tisztességesebb lenne 6-8 kórházat vagy 40-50 iskolát felújítani ebből a pénzből.

Horváth Csaba kijelentette, ha a Fidesz 2018-ban elveszti a választásokat, akkor az MSZP bemutatja a kormányzati negyed márványmosdóit, vagy akár az aranyból készült csapokat.

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09

Kapcsolódó párttagok