Belföld, Gazdaság | devizahitelesek
2011. július 19. 17:01

Ki cselekszik a hitelválságban?

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón emlékeztetett: véleményük szerint a vizsgálatnak ki kellene terjednie arra, hogy a bankok miért hárítják az ügyfelekre az árfolyamkockázatokat, hogy többségében miért devizában állapítják meg a banki költségeket, illetve hogy a pénzintézetek hajlandók-e - a kamatköltségektől eltekintve - a szerződéskori feltételekhez visszatérni.

Mint mondta, a vizsgálat választ adhatna arra, hogy a bankok "helyesen jártak-e el, amikor az egekbe küldték a törlesztőrészleteket". Szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy 2010 nyaráig még havi 80 ezer forintos törlesztőrészlet most 160 ezer legyen. "Ennyit nem változott az árfolyam, itt a bankoknak a felelőssége nagyon erős" - magyarázta, hozzátéve, az MSZP által szorgalmazott vizsgálat eredménye hozzájárulhatna a devizahitelesek helyzetének enyhítéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet alapján a nemzeti eszközkezelőnek olyan forrásokat kell biztosítani, hogy az legfeljebb 5 ezer ingatlant képes legyen megvásárolni 2014 végéig, a szervezet létrehozása és működése érdekében pedig az idén 2 milliárd forintot csoportosítanák át, Szanyi Tibor úgy fogalmazott: "ez nagyon soványka dolog", ami ráadásul a bajba jutottak helyett inkább a bankokon segít, hiszen az érintett hitelesek el fogják veszíteni lakásuk tulajdonjogát.

Az MSZP-s politikus kitért arra is, hogy a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait kutató parlamenti albizottság azt javasolja: vizsgálják meg, az adósság növekedéséért milyen jogi felelősségre vonási lehetőség áll fenn. Szavai szerint a szocialista párt az adósságnövekedés okainak érdemi értékelésében szívesen részt vesz, de akkor szükséges az első Orbán-kormány lakástámogatási rendszerének adósságnövelő hatásait is megvizsgálni, továbbá kitérni arra, hogy a Fidesz is megszavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését és az 50 százalékos közszolgálati béremelést.