Ki kell fizetni a dolgozók elmaradt juttatásait!

Az MSZP Internet- és Infokommunikációs Tagozata más szakértőkkel együtt azonosította azt a problémát, amely miatt Magyarországon mintegy 100 ezer ember nem kapta meg a fizetésének az egyharmadát, leginkább az alapfizetésük mellett járó kiegészítő juttatásokat – jelentette ki Baja Ferenc, a tagozat elnöke sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a probléma informatikai oldala, hogy nem működik megfelelően az a szoftver, amelyik a Kincstárban a bérszámfejtési feladatot elvégzi, továbbá közigazgatás-szervezési problémaként jelentkezik, hogy az állam rosszul működteti saját intézményrendszerét. A túl gyors átalakítást nem tudta követni a Kincstár, az intézményvezetők és a dolgozók, így nem tudják, milyen formában finanszírozzák az adott feladatokat.

Az is probléma, hogy forráshiány keletkezett elsősorban az oktatási- és szociális intézményeknél, így egyes esetekben az elvonások miatt hiányzik a pénz, amiből ki kellene fizetni a dolgozókat.
A politikus leszögezte: a kialakult folyamatért felelős a Kincstár, a Kincstárat felügyelő miniszter, vagyis Varga Mihály, valamint Balog Zoltán, akinek biztosítania kellene, hogy elegendő pénz álljon az oktatásban és az egészségügyben dolgozók rendelkezésére, illetve a koordinációs hiányosságokért Lázár Jánost terheli felelősség.

Baja Ferenc felszólította az érintett minisztereket, hogy orvosolják a kialakult helyzetet, nevezzék meg a felelősöket, javítsák ki a szoftvert, végezzék el az igazgatás-szervezési feladatokat, és haladéktalanul fizessék ki a dolgozóknak a járandóságukat.
Arra szeretnénk kérni továbbá a három érintett minisztert, illetve szükség esetén a miniszterelnököt, hogy kövessék azt a gyakorlatot, amely szerint a dolgozók a december havi fizetésüket megkapják a két ünnep között – fogalmazott a szakpolitikus.

Kapcsolódó párttagok