Ki lopta el a kórházakra szánt pénzt?

Hová tűnt az a sosem látott mennyiségű pénz, amelyről Orbán Viktor beszélt? – tette fel a kérdést csütörtöki sajtótájékoztatóján Horváth Csaba.

Pártunk fővárosi frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy vagy valahol félúton eltűntek a pénzek, vagy a miniszterelnök szokása szerint hazudik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szintén hazugság, amikor Orbán XXI. századi kórházi színvonalról beszél, hiszen még a vérnyomásmérő elemeit is a betegek veszik, és komplett osztályok mondanak fel, évente ezer orvos menekül külföldre.

Mint mondta, csak azért van még Budapesten egészségügyi ellátás, mert az ápolók és az orvosok a méltatlan körülmények és a megalázó fizetés ellenére is tisztességesen dolgoznak. Felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor sikerágazatként beszél arról az egészségügyről, ahol még fertőtlenítőszerre sem telik, és az egészséges ember a betegséget, a beteg pedig egyenesen a halált kockáztatja az intézménybe lépve.

Horváth Csaba rámutatott, hogy a miniszterelnök által emlegetett pénzt új eszközökre, felújításokra, fizetésre biztosan nem költötték. Ezzel szemben a budapesti kórházak adósságállománya az EMMI adatai szerint már 17 milliárd forint, amiből 8 milliárd le is járt.

A politikus reagált Tarlós István kórház-államosítással kapcsolatos dicsekvésére is. Mint mondta, 2010-ben a főváros által fenntartott 12 kórházból csak háromnak volt – összesen 3 milliárd forint - adóssága. Most, a „sikertörténet” idejére valamennyi eladósodott.

Kapcsolódó párttagok