mszp.hu | Belföld | NYOSZ nyugdíj | Nyugdíj
2017. augusztus 31. 16:38

Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? - Molnár Gyula beszéde

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének pártelnöki fóruma.
Molnár Gyula szerint legalább meg kell duplázni a minimálnyugdíjat, az átlagosnál nagyobb mértékben kell emelni a százezer forint alatti juttatásokat, valamint kifizetési plafonra van szükség.
    
Annak a véleményének adva hangot, hogy a jelenlegi hatalom a nyugdíj terén is inkább a gazdagabbakat támogatja, azt hangsúlyozta, kiszámítható, biztonságos és fenntartható rendszerre van szükség, amelyben alkotmányossá kell tenni a nyugdíjhoz való jogot.
    
Molnár Gyula a 13. havi nyugdíj vagy ahhoz hasonló juttatás visszaállításáról beszélt, valamint arról, hogy 62 éves kortól rugalmassá tennék a nyugdíjba vonulást, de "a továbbdolgozókat támogatni kell", ugyanakkor áttekintenék a rokkantnyugdíjazás rendszerét is. Kormányra kerülve javítanának az egészségügy és az abban dolgozók finanszírozásán, valamint csökkentenék az ellátásban mutatkozó területi különbségeket.
    
A szocialista pártelnök szerint - az állam és az önkormányzatok együttműködésében - meg kell duplázni a szociális otthonok számát, a bekerülésnél a rászorultsági szempontokat előtérbe tolni, a krónikus betegséggel küzdő idősek pedig szakorvosi javaslatra ingyen kaphatnák gyógyszereiket.
    
Molnár Gyula felvetette, hogy megteremtenék az idősügyi ombudsman intézményét, "életet lehelnének" az idősügyi tanácsba, valamint súlyosabban büntetnék az idősek ellen elkövetett bűncselekményeket.

videó: mszp.hu