Belföld | nemzeti örökség
2012. szeptember 28. 12:05

Ki őrzi és védi tovább nemzeti örökségünket?

Király József, a szocialista párt Bács-Kiskun megyei elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel veszélybe kerültek a múlt megőrzendő tárgyi értékei, ráadásul a döntést az átalakításról úgy hozta meg a kormányzat, hogy nem egyeztetett a szakmai és civil szervezetekkel.

Véleménye szerint az örökségvédelem leértékelését jelzi, hogy a KÖH speciális szakértelmet igénylő feladatainak egy részét a Belügyminisztériumnak adták át.

A műemlékekért aggódó civil szervezeteket az MSZP-s politikus arra biztatta, a jövőben különösen figyeljenek a területet érő döntésekre, és akadályozzák meg "a felelőtlen intézkedéseket".

Az örökségvédelem egy hete működik új rendszerben. A KÖH műemléki és régészeti hatósági feladatait a fővárosi és megyei kormányhivatalok vették át, a hivatal jogutódjaként létrejövő Forster Gyula Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központba pedig október 31-én beolvad a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

A KÖH egyes feladatai a Belügyminisztériumhoz, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz kerültek. Így az örökségvédelem felügyelete a belügyi tárcához, míg a régészeti és műemléki hatósági ügyek és a hozzájuk kapcsolódó felügyeleti feladatok intézését elsőfokon a kormányhivatalok, másodfokon a fővárosi kormányhivatalban létrehozott Kulturális Örökségvédelmi Iroda veszi át.