mszp.hu | Belföld | Quaestor-károsultak
2016. március 31. 14:25

Kifut a kormány a maga szabta határidőből

Ma jár le az a határidő, amit egy törvényben saját magának tűzött ki a Fidesz brókerkormánya: értesíteni kellett volna a Quaestor-ügy érintettjeit, hogy mekkora kártérítést kínálnak nekik.

Ezt Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője mondta csütörtökön a Miniszterelnökség előtti demonstráció alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. A politikus hozzátette, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek már visszakapták azt a pénzt, amit a Quaestornál tartottak. Ezek akkor is visszakapták készpénzben az elvesztett pénzüket, ha értékpapírban tartották azt korábban. Szakács László emlékeztetett arra, hogy a kártalanított cég minisztériumi felügyelet alá tartozik.

A politikus úgy vélekedett, hogy ezzel cserbenhagyták a Quaestor-botrány többi károsultját, mert nekik a mai napig nem jutott a Quaestor-vagyonból, a fent említett kártérítést viszont már az első napon kifizették.

Kérdés, hogy Orbán Viktor cserben hagyta-e azokat, akiknek nem szólt, hogy vegyék ki a pénzüket – vetette fel, megjegyezve, hogy a kormányzati szerveknek szólt, a 32 ezer károsultnak és a széles közvéleménynek nem.

Vajon mi tartott eddig, hiszen tavaly június 6-án bekérték a károsultak összes, az üggyel kapcsolatos okiratát, és csak ma, az utolsó pillanatban küldik ki az értesítő leveleket. Ha egyáltalán kiküldik, mert azok még senkihez nem érkeztek meg, így lehetséges, hogy a saját maguk által előírt törvényi határidőt sem tartják be.

A képviselő jelezte, hogy volt 11 olyan ügyfél, akit gyorsan kifizetett a Quaestor, de amikor a Parlamentben azt firtatta, hogy kik ők, nem kapott választ.

A felszámoló mindenkit beperel, aki 30 nappal a csődeljárás megindítása előtt kivette a pénzét a Quaestorból – számolt be Szakács László, hozzátéve: biztos benne, hogy be kell perelnie a Külkereskedelmi és Külügyminisztériumot is, vagy legalábbis a felügyelete alá tartozó Magyar Kereskedőházat. Ezért felszólította a céget, hogy segítse a szintén beperelt károsultakat, és tegye elérhetővé honlapján az érveit, amelyek majd arról szólnak, hogy miért nem volt fedezetelvonás, és hogyan vehette ki a pénzét – ugyanis mindenki másnak is ezt kell majd bizonyítania.