Belföld, Gazdaság | paksi bővítés Putyin Oroszország
2014. február 24. 14:58

Kinek teremt munkahelyeket Paks bővítése?

A baloldali összefogás szerint a paksi atomerőmű-beruházás csak néhány száz tartós munkahelyet eredményez. Az ellenzéki szövetség pártjai arra számítanak, hogy a parlament még márciusban dönt az erőmű bővítéséhez szükséges hitelszerződésről.

Erről Szabó Imre volt MSZP-s környezetvédelmi miniszter és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke beszélt hétfőn sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek elmondta: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2009-ben készült vizsgálata szerint a két új blokk mintegy tíz évig tartó építése hat-hétezer munkahelyet teremt, működésük viszont mindössze hét-nyolcszáz tartós állást eredményez majd.

Szerinte példátlan, hogy egy ekkora beruházásnak ilyen kicsi legyen a munkahelyteremtő képessége, ha tehát a kormánynak új állások létrehozása a célja, akkor a paksi bővítéssel "a legrosszabb megoldást választotta".

Szerinte épületfelújítási programok megvalósítása és a megújulóenergia-termelés sokszor annyi állást eredményezne, mint az atomerőmű bővítése.

A PM társelnöke arról is beszélt: információik szerint a kormánytöbbség március közepére még egy parlamenti ülést tervez, amelyen nemcsak a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitelszerződést készül napirendre venni, hanem amiatt módosítani akarja az államadósság-plafonról szóló szabályt is.

Szabó Imre arról beszélt, hogy a paksi beruházás kis és közepes vállalkozások helyett csak egy cégcsoport, a Közgép számára lenne kedvező. Szerinte ez magyarázza a sietséget, amellyel a kormány a szerződést megkötötte, mivel az Orbán-kormány célja az lehet, hogy ha veszít a választáson, ezen "a cégbirodalmon keresztül spájzoljon be" az ellenzéki időszakra.

Az MSZP által javasolt épületfelújítási program viszont százezer új munkahelyet teremtene kis és közepes vállalkozásoknak, és jelentős energiamegtakarítást tenne lehetővé - tette hozzá.

A volt környezetvédelmi miniszter arról is beszélt, Ukrajna példája megmutatta, milyen az, ha egy ország az orosz elnök, "Putyin ölelésébe kerül", és egyetlen partnere az energiaellátásban egy diktatórikus hatalom.

Szerinte a kormány az Oroszországgal kötött szerződéssel eladta Magyarország függetlenségét, és a nyugat helyett Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Oroszország felé fordította az ország szekérrúdját, de ezen az emberek az április 6-ai választáson még változtathatnak.