Kínos költségvetés, keserves következmények

A jövő évi költségvetés előkészületei kínosak, a következmények viszont keservesek – kezdte tájékoztatóját Burány Sándor. A költségvetésről „csak” két dolgot nem tudunk: azt, hogy mikor fogadja el az országgyűlés és azt, hogy mi lesz annak tartalma. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már a nyáron elfogadtatta a sarokszámokat, amelyeket az MSZP azért bírált, mert azok köszönő viszonyban sem voltak a valósággal.

Burány Sándor ismételten felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a szándéklevelet, amelyet az IMF-nek küldött.

„Az ország közvéleményének joga van megtudnia, hogy milyen megszorítások várnak rá a következő esztendőben. Ne legyenek kétségeink: több százmilliárdos megszorításokról beszélünk” – mondta az MSZP gazdaságpolitikusa. Elemzők egybehangzó véleménye szerint ugyanis legalább 400-600 milliárd forintos hiányt kell befoltozni a költségvetésben. „A hiány brutális. Annak ellenére, hogy lenyúlták több millió ember magánmegtakarításait, és ennek a 3000 milliárdnak a jó részét már el is költötték. Brutális a hiány annak ellenére, hogy csökkentették a nyugdíjkiadásokat, hogy csak a rokkantnyugdíjakat és az özvegyi nyugdíjakat említsem.”

Ez a gazdaságpolitika kudarcot vallott, csődbe vitte az országot, elkezdődött a jövő felélése. A következmények keservesek lesznek. Ezen a gazdaságpolitikán egy progresszív személyi adó rendszerrel kell változtatni. Ez az, ami igazságos és enyhít a költségvetésre nehezedő nyomáson anélkül, hogy káros társadalmi hatásai lennének.

Az MTI felvetésére, miszerint a Fidesz szükségesnek tartja a 2008-as IMF-megállapodás értékelését, Burány Sándor azt mondta: szánalmas, hogy a kormánypárt ahelyett, hogy saját gazdaságpolitikai hibáit próbálná kijavítani, még mindig a négy évvel ezelőtt történtekkel foglalkozik.

Hozzátette: a 2008-as IMF-megállapodás és az azt követő válságkezelés eredményeként a gazdaság stabilizálódott, a 2010-es kormányváltáskor a GDP-növekedés meghaladta az egy százalékot, ma viszont recesszió van, az infláció nagyobb az akkorinál és romlott a forint árfolyama is.