Kishantos: az új bérlők méltatlanok a földhasználatra

A kishantosi földek új bérlői méltatlanok arra, hogy állami földet használjanak.

Az állami földpályázaton nyertes új bérlők szombat reggel kezdték beszántani a korábbi – a földpályázaton vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által ősszel és tavasszal elvetett növényeket a Fejér megyei Kishantoson.

Gőgös Zoltán, a szocialisták mezőgazdasági szakpolitikusa kedden sajtótájékoztatón ezt "piti politikai bosszúnak" nevezte. Azt mondta: "idióta, őrült ötlet" a félidején túl lévő vetés kitárcsázása, amit a közvéleménynek el kell ítélnie.

Szerinte aki ilyet tesz, méltatlan arra, hogy állami földet használjon, a kishantosi földeket pedig - bár az okozott kárt nem lehet kivédeni - mielőbb vissza kellene adni az eddigi, biogazdálkodást folytató bérlőnek.

Az MSZP-s képviselő feljelentést is kilátásba helyezett hűtlen kezelés miatt, jelezve: a kishantosi földek eleshetnek az európai uniós agrár-környezetgazdálkodási támogatástól.

Gőgös Zoltán emellett a május 1-jén életbe lépő földtörvény megváltoztatását sürgette úgy, hogy a zártkerti ingatlanokat vegyék ki a földforgalmi szabályok hatálya alól. Ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi rendelkezések szerint csak az vehet zártkerti ingatlant a települések határában, akinek nincs a tulajdonában egy hektár föld. A szocialista politikus szerint ez egy átgondolatlan, sokakat sújtó szabály.