Belföld | megszorítás munkanélküliség
2011. május 06. 11:28

Kiszolgáltatottak maradnak a tisztviselők

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke pénteken sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság nemrégiben megsemmisítette az indoklás nélküli elbocsátásra lehetőséget adó rendelkezést, amelyről - mint mondta - már tavalyi elfogadásakor világos volt, hogy alkotmányellenes, és erre figyelmeztették is a kormánytöbbséget.

A politikus szerint ugyanakkor a tisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása - amelyet az Ab-döntés után kezdeményezett a kabinet, és amelynek tárgyalását ezen a héten kezdte meg az Országgyűlés - továbbra is kiszolgáltatottságban tartaná a kormánytisztviselőket és a köztisztviselőket. Példaként hozta, hogy egyoldalúan módosíthatóvá válna munkakörük és munkavégzésük helye, valamint hogy vezetői bizalomvesztés esetén is meneszthetők lennének. Gúr Nándor azt mondta: így politikai kinevezettek dönthetnének arról, hogy ki veszíti el az állását a közszférában.

Kifogásolta a munka törvénykönyvének tervezett módosítását is mondván, hogy ugyanannyi pénzért ötnapos helyett "öt és fél napos" (44 órás) munkahetet vezetnének be, az éjszakai és a túlórapótlékot pedig megszüntetnék.

Szólt arról is, hogy folyamatosan emelkedik az álláskeresők száma, amire a kormány munkahelyteremtés helyett az ellátási idő lerövidítésével válaszol, így a munkanélküli ellátás az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon járhat a legrövidebb ideig.