Belföld
2012. december 06. 12:54

Kitiltható gyűlöletkeltés

A szocialistákat elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila és az LMP parlamenti képviselőcsoportjának élén álló Schiffer András csütörtökön, sajtótájékoztatón ismertette közös javaslatukat, amellyel a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság más, az emberi személyiség lényegi vonásán alapuló csoportjaihoz tartozás miatti gyűlöletkeltésre irányuló kijelentéseket szankcionálnák.

Elhangzott, hogy a javaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton múlt heti kijelentéseit követően készítették. Múlt hétfőn a parlamentben a jobbikos képviselő annak felmérését szorgalmazta, hogy hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Schiffer András hozzátette, nem ez volt az egyetlen hasonló eset a Házban, ugyanis például a volt jobbikos,  jelenleg független Lenhardt Balázs az azonnali kérdések órájában „folyékonyan cigányozott, három percen keresztül”.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy a múlt héten javasolták, hogy a Jobbik kivételével valamennyi képviselőcsoport foglaljon állást a kérdésben. „Sajnálom azt, hogy a Fidesz és a KDNP részéről nem érkezett konstruktív reakció ezzel kapcsolatban” – közölte.

Hozzátette, nem tartják elégségesnek, de ettől függetlenül várhatóan megszavazzák, a kormánypártoknak azt a felvetését, hogy a házelnök a jövő évtől pénzbírsággal büntethesse az elfogadhatatlan politikai szóhasználatot. Mesterházy Attila hasonlóan fogalmazott a téma kapcsán.

A szocialisták elnök-frakcióvezetője  elmondta: az MSZP úgy módosítaná az országgyűlési törvényt és a házszabályt, hogy a jövőben a képviselők egyötöde helyett akár két ellenzéki frakció is kezdeményezhesse rendkívüli ülésnap vagy politikai vitanap összehívását és vizsgálóbizottság felállítását. Hangsúlyozta, ezzel a lépéssel azt szeretnék elérni, hogy még az ilyen ügyekben se kelljen együttműködniük a Jobbikkal. A módosítás nem változtatná meg a javaslatról szóló döntési mechanizmust, a döntés továbbra is a kétharmados többség kezében maradna – fogalmazott a politikus. A javaslatot egyelőre nem nyújtják be önállóan, megvárják, hogy ahhoz az LMP akar-e csatlakozni – közölte.

Az LMP a lehető leghamarabb szeretné elkezdeni a beszélgetést az MSZP-vel a jogállamiság helyreállítását célzó programjáról – mondta Schiffer András arra a kérdésre, hogy a jövőben várható-e más típusú együttműködés a két párt között. Hozzátette, célszerűnek tartaná, ha az LMP és az MSZP már jóval a 2014-es választások előtt lerendezné az ezzel a témával kapcsolatos vitákat.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: a szocialisták a tárgyalási tematikájuk élére tették a közjogi, alkotmányjogi keretfeltételekről való egyeztetést. Ha az LMP javaslatot tesz az ilyen típusú megbeszélésekre, az MSZP ott lesz – jelentette ki.

Más témában feltett kérdésre válaszolva Mesterházy Attila elmondta: arra számít, hogy Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz továbbítja a választási eljárásról szóló törvényt. Schiffer András hozzátette: bízik az államfő bölcsességében.