Kivándorlók kérték - londoni magyar iskolát!

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom kezdeményezi a magyar államnál, hogy Londonban az állam fenntartásával létesüljön egy két tannyelvű nappali tagozatos általános Iskola és gimnázium – jelentette be Torzsa Sándor, a Societas országos elnöke.

A politikus elmondta, szeretnének segíteni a kint élő magyaroknak az iskoláztatás megkönnyítésében, illetve fontosnak tartják, hogy a kint élő magyar gyerekekben is kialakuljon a magyar identitás.

Az internetes kezdeményezés, valamint a petíció a www.londonimagyariskola.hu címen érhető el.

A sajtótájékoztató másik résztvevője, Ujhelyi István EP-képviselő emlékeztetett Orbán Viktor 2012-es szavaira, miszerint öt év múlva, vagyis 2017-ben tömegesen jönnek haza azok a fiatalok, akik elhagyták Magyarországot az elmúlt években. Ehhez képest – tette hozzá az MSZP elnökhelyettese – a 19-30 év között korosztály több mint fele tervezi, hogy kitelepül, elhagyja Magyarországot a gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok miatt.

Mivel nem látszik, hogy tömegesen térnének haza a kiköltözött magyarok, ezért szükség van magyar iskolára, az államnak föl kell karolnia a Societas kezdeményezését – hangsúlyozta Ujhelyi István.

A [email protected] keresztül több tucat megkeresés érkezett az iskolalapítással kapcsolatban, ezeket továbbította az MSZP elnökhelyettese a Societasnak.

Amíg nem jönnek haza a magyar fiatalok, segíteni kell, hogy ne szakadjanak el a magyar társadalomtól – tette hozzá.