mszp.hu | Belföld | Klik | Oktatás
2016. május 24. 09:58

Klikkesedés

Kunhalmi Ágnes napirend előtti felszólalásában emlékeztetett azokra a kormányzati kommentárokra, amelyek a Klik létrehozását még „siker sztoriként” jellemezték. Mint mondta, mára látjuk, hogy ez a siker sztori megbukott.

Egy átlátható és jól működő intézmény helyett a korrupció és a hivatali packázás melegágya lett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely borzasztóan pazarló, adósságnövelő, lassú, lomha lajhár, ahol semmit nem lehet elintézni, így természetes, hogy megbukott – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette: a Klik az elmúlt 27 év legnagyobb intézményi kudarca, amely a kormányzat „buta államosításából” is következik.

Kunhalmi Ágnes elmondta: ezek után egy Klikből, ötvenhat Kliket akar létrehozni az orbáni oktatásirányítás, és ez a rendszer ugyanúgy nem fog működni, ugyanúgy lassú lesz, ugyanúgy bután fog gazdálkodni, és ugyanolyan adósságtermelő lesz, mint egyetlen Klik.

Kunhalmi Ágnes szerint, ha nem kapják vissza az iskolák az önállóságukat, ha nincs rendes költségvetése az oktatásnak és nincs rendes gazdálkodási joga az intézményeknek, akkor nem fog működni a rendszer.

Hiába dobálózik milliárdokkal a kormányoldal, az általuk emlegetett számok nincsenek benne a 2017-es költségvetésben – fogalmazott, majd hozzátette, nem tanulnak a hibájukból, totális államosítást hirdetnek, több mint 500 önkormányzattól 2851 intézményt vesznek el, úgy hogy a költségvetésben nincs benne sem az átszervezés költsége, sem a karbantartásra szükséges pénz.

A politikus hangsúlyozta: avítt szemlélet és rossz gazdálkodás jellemzi a kormány oktatásirányítását, ráadásul a Fidesz állama buta és szűklátókörű, nem erős, hanem erőszakos és tehetetlen.

Kunhalmi Ágnes kiemelte: már rég kreatív iskolákra lenne szükség, és programozni kellene tanítani a gyerekeket, ehelyett egy rossz tervgazdaságba, a szocializmus legrosszabb időszakába viszi vissza az iskolákat és az oktatás rendszerét a kormány.

Kapcsolódó párttagok