Belföld, Gazdaság | költségvetés 2013 IMF
2012. október 03. 16:34

Kockázatos lenne a hiánycél megemelése

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában közölte: megérkezett az IMF válasza a magyar kormány korábbi levelére, a valutaalap főként pontosításokat kért a kabinettől, például arról, mekkora költségvetési javulást vár a kabinet egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is.

Az MSZP-s politikus szerint ez újabb bizonyítéka a kormány "öncélú taktikázásának", amely súlyos károkat okoz az országnak. Az IMF válasza azt mutatja, hogy a kormány alternatív tárgyalási javaslata nem volt megfelelő - jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy 300-500 milliárdos lyuk van a jövő évi költségvetés tervezetében. Szerinte ezt a mielőbbi IMF-megállapodással, és az annak révén mérséklődő kamatkiadásokkal csökkenteni lehetne. A másik út, hogy újabb megszorítások, adóemelések következnek - mondta, ezt azonban járhatatlannak ítélte.

Kifejtette: a kormánynak előbb vagy utóbb elő kell teremtenie a költségvetési lyuk befoltozásához szükséges összeget. Az MSZP ugyanis kockázatosnak tartja azt a megoldást, amelyről a Magyar Nemzet szerdán írt, vagyis azt, hogy a kormány az eredetileg 2,2 százalékról 2,8 százalékra növeli a GDP-arányos hiánycélt.

Józsa István azt mondta, az uniós elvárást jelentő 3 százalékhoz közeli hiánycél betartása nehézségekbe ütközhet.