Gazdaság | költségvetés 2013
2012. június 26. 15:20

Költségvetés 2013: nem tárgyalási alap

Burány Sándor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: noha a kormány 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, a gazdaság 2013-ban jó esetben is csak stagnálni fog, így pedig nem lehet beszedni a tervezett bevételeket. Nem véletlen, hogy az Állami Számvevőszék szerint az adóbevételek kevesebb mint hatvan százaléka megalapozott - tette hozzá.

Véleménye szerint hiba, hogy a kormány mindent a 3 százalék alatti hiánycél teljesítésének rendel alá. A kormányt okolta azért is, hogy irreális terheket rakott a vállalkozásokra, ami az elmúlt hónapokban a foglalkoztatás csökkenéséhez vezetett.

A szocialista képviselő arról is beszélt, hogy bár az Orbán-kormány továbbra is a nyolcévnyi szocialista kormányzást kárhoztatja, ma lényegesen gyengébb a forint euróhoz viszonyított árfolyama, mint a 2010-es kormányváltáskor, a kockázati felár több mint a duplája az akkorinak, a jegybanki alapkamat hosszú ideje 7 százalék a két évvel ezelőtti 5,25 százalék helyett, a gazdaság pedig recesszióban van.

Burány Sándor szerint ez azt támasztja alá, hogy a legfontosabb mutatók rosszabbak a két évvel korábbinál, ráadásul a cégek üzleti várakozásai a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjuktúraindexe alapján továbbra is rendkívül kedvezőtlenek.