MTI/mszp.hu | Belföld | fizetés járulék
2016. november 17. 14:19

Kombinált adó- és járulékcsökkentésre van szükség

Az MSZP szerint kombinált adó- és járulékcsökkentésre van szükség Magyarországon, mérsékelni kell a munkaadói terheket, de elsősorban a személyijövedelemadó-terhek csökkentését sürgetik az alacsony jövedelmi sávokban.

Burány Sándor, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: az urizáló fideszes elit képtelen észrevenni, Magyarországon ma nem lehet megélni a minimálbérből.
    
Emlékeztetett arra, az MSZP évek óta átfogó béremelési programot szorgalmaz, és továbbra is százezer forintos nettó minimálbért követel. Hozzátette: a közszférában legalább 50 százalékos fizetésemelésre van szükség.
    
Közölte, keveslik a Fidesz által ezen a területen ígért lépéseket.
    
A politikus kitért arra, a minimálbér mintegy (nettó) 73 ezer forint, és az azt terhelő összes elvonás közelít a hetvenezer forinthoz, vagyis az állam majdnem annyit szed be a munkaadótól és a munkavállalótól, mint amennyit a munkavállaló zsebbe kap.
    
Burány Sándor szerint egész Európában a magyar minimálbért terheli a legmagasabb adó. Megjegyezte, az MSZP kormányzása alatt a minimálbért nem terhelte személyi jövedelemadó.
    
Azért, hogy a foglalkoztatást ne veszélyeztessék, nemcsak a járulékok csökkentésére, hanem a 15 százalékos szja-kulcs további mérséklésére van szükség az alacsony jövedelműek esetében - mondta.
    
Hozzátette: a létminimum alatt keresőknél ez a kulcs akár nulla is lehetne.

Kapcsolódó párttagok