Belföld | iskolabezárás
2011. július 14. 11:31

Koncepció nélkül zárnak be iskolákat fideszes önkormányzatok

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja és Jeszenszki András, a nyíregyházi MSZP-frakció helyettes vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a közoktatási törvény tervezetét a kormány még nem fogadta el, és új önkormányzati törvény sincs, így kérdéses az oktatási rendszer finanszírozásának jövője, az országszerte tapasztalható iskolabezárások pedig koncepció nélkül történnek.

Jeszenszki András kifejtette: országosan hetvennél több iskolát zártak már be vagy "tettek tönkre" az elmúlt időszakban. Példaként hozta, hogy Nyíregyházán egy belvárosi iskolát bezártak, három külvárosiban pedig a felső, illetve az alsó tagozatot szüntették meg, így kérdéses a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek kidolgozott speciális tantervi programok továbbélése.

Emellett - folytatta a szocialista poliitkus - az intézmények integrációjával a város 18 óvodájából és a 14 általános iskolájából 4-4 nagy intézményt hoztak létre, a többi tagóvodaként, illetve tagiskolaként működik tovább. A változásokkal véleménye szerint az önkormányzat tönkretette a nyíregyházi oktatási rendszert, az óvodákban 37, az általános iskolákban 144, a középiskolákban pedig 83 álláshely, összesen - az intézményvezetői állásokkal együtt - több mint 330 munkahely szűnt meg.

Kunhalmi Ágnes emellett reagált a Hoffmann Rózsa szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakra is. Az oktatási államtitkár az elmúlt tanévet értékelve a legfontosabb intézkedések között említette az osztályozás és az évfolyamismétlés visszaállítását az alsó tagozaton, kiemelte a tanárok bántalmazóinak szigorúbb büntethetőségét és a családtámogatás iskolába járáshoz kötését.

A szocialista politikus ezzel kapcsolatban azt mondta: a buktatás visszaállítása nem tekinthető sikernek, az a diáknak, a tanárnak és a szülőknek kis kudarc. Hozzátette, hogy a tanárokat bántalmazók szigorúbb büntetése és a segély iskolába járáshoz kötése is legfeljebb félsiker, a problémát ugyanis ezek az intézkedések nem oldották meg.