mszp.hu | Garancsi István Magyar Telekom Origo
2016. április 28. 16:04

Kormány, Magyar Telekom, Garancsi István: együttműködés vagy összefonódás?

Az MNB által a tulajdonosoknak adott hitel közreműködött-e abban, hogy egy-egy független magyar médiaportál állami befolyás alatt működő véleményvásárló céggé változzon?

Ez csak egy volt abból a kérdéssorozatból, amelyet Baja Ferenc, pártunk Közigazgatási és Infokommunikációs tagozatának elnöke a kormánynak és a Magyar Telekomnak szegezett, jelezve, hogy az Európai Bizottsághoz is el fogja juttatni őket.

A politikus az elmúlt napokban felröppent hírre is reagált, amely szerint Garancsi István építi a Magyar Telekom új, 50 milliárd forintos székházát. Pontosította a sajtóértesüléseket: a beruházást a Wing Zrt. nyerte meg, amelynek alvállalkozója a Market Zrt., ami tényleg Garancsi tulajdona, és ez épített nagyon sok kormányközeli beruházást, a Fidesz-székházat, és a vizes VB egyik meghatározó cégeként is megjelent.

A Közigazgatási és Infokommunikációs tagozata áttekintette az elmúlt időszakban a Magyar Telekom és a Market, illetve a kormány és a Magyar Telekom közötti megállapodásokat, döntéseket – mondta Baja Ferenc, hozzátéve, hogy azok különféle kérdések felvetését indokolják, amelyek arról szólnak, hogy átláthatóan, a nemzetközi sztenderdek által előírt feltételek szerint alakul-e a kormány és a Magyar Telekom egyébként szükséges és fontos kapcsolata.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a kormány és a Magyar Telekom között kiegyensúlyozott, az európai sztenderdeknek megfelelő átlátható viszony legyen – hangsúlyozta a politikus.

Elmondta, hogy a problémás kérdések között szerepel a kormány és az Magyar Telekom stratégiai együttműködési megállapodása, amely nem nyilvános, és nem azonos a kormány és más vállalatok között megkötött stratégiai megállapodásokkal. Szintén kérdés, hogy ez a megállapodás mennyiben befolyásolta a Magyar Telekom fejlesztését célzó pályázatokat, illetve, hogy a cég és a kormány között miért a bajor miniszterelnök közvetít. Az is felvetődött, hogy a magyar kormánnyal való tárgyalásokon kik a partnerek: a cég magyar- vagy nemzetközi menedzsmentje, és megtekinthetőek-e a döntésekkel kapcsolatos jegyzőkönyvek.

Természetesen van kérdés Garancsi Istvánnal kapcsolatban is: a kormány és a Magyar Telekom együttműködési stratégiai megállapodásához képest mikor kezdte el a tárgyalásokat a Met Holding és a Magyar Telekom által létrehozandó közös üzleti energiaszolgáltató cégről? Miután ez az üzlet érdekesen alakult, hiszen a telekommunikációs vállalat először beszállt, aztán egy idő múlva kiszállt, kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a Magyar Telekom miért tette ezt a kirándulást az energiaszektorban: Garancsi vagy mások kérésére, és tulajdonolja-e az akkor létrehozott E2 Hungary nevű céget, vagy eladta?

Utolsó kérdésként Baja Ferenc a Magyar Telekomhoz fordult, azt firtatva, hogy tisztában volt-e a cég azzal, hogy kinek adja el Magyarország egyik meghatározó médiacégét, az Origot. Az eladás körülményeiről szóló dokumentumok nyilvánosságát követelte, hogy kiderüljön: tudták-e, kicsoda és fizetőképes-e a vevő, és hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közreműködésével fog hiteleket fölvenni. Megkérdezte azt is, hogy volt-e együttműködés vagy tárgyalás a Magyar Telekom és az MNB között, mert az utóbbi napokban egyértelműen kiderült, hogy az Origot egy olyan tranzakcióval játszották át, amelyben az államnak, a jegybanknak és a vevőnek együtt kellett működnie. Így az Origo tulajdonképpen annak a cégnek a tulajdonába került, amely a Vs.hu-t is működteti – figyelmeztetett.

Ez részben a médiapiacba való beavatkozás okán, részben pedig azért jelent problémát, mert a Magyar Telekomnak meg kellett volna győződnie arról, hogy valódi, jó, fizetőképes és transzparens tulajdonosnak adja el az Origot – jelentette ki Baja Ferenc, aki úgy vélekedett: ezekre a kérdésekre nem csak az MSZP kíváncsi, hanem a Magyar Telekom részvényesei és minden magyar állampolgár is, ezért nyilvános válaszokat várunk.

Kapcsolódó párttagok