Kormányra kerülve esélyteremtő felsőoktatást hozunk létre

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szombaton, az MTI-nek kiemelte: éppen az a Fidesz vezetett be a korábbi költségtérítésnél átlagosan két és félszer nagyobb tandíjat, amelyik korábban népszavazást szervezett az általános tandíj ellen.     

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, pénteken lejárt az egyetemi pótfelvételi jelentkezési határideje, így hamarosan egyértelművé válik, milyen hatásokkal jár a kormány „rombolása” a felsőoktatásban. Hangsúlyozta, a pótfelvételin már csak önköltséges képzésre lehetett jelentkezni, vagyis ez a képzési forma „lényegében bevezeti a tandíjat”.     

Kiemelte: a kabineti változtatásai egy egész generációt rekesztenek ki a felsőoktatásból, azokat, akik anyagi helyzetük miatt az idén és a következő pár évben nem tudják megkezdeni tanulmányaikat.     

Tízmilliárd forintokat vonnak el a felsőoktatásból, közben drasztikusan csökkentették a „röghözkötéssel súlyosbított” államilag finanszírozott képzések számát – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: a kabinet csak pontatlanul, hiányosan és késve adott tájékoztatást az átalakításokról és felvételi lehetőségekről.