klímavédelem
2011. február 10. 13:19

Kormányzati energiatakarékossági programot sürget az MSZP

Szabó Imre, a szocialista párt fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor tavaly februárban miniszterelnök-jelöltként egy olyan zöld bank felállítására tett ígéretet, amely úgy finanszírozza a panelfelújítási programokat, illetve az energiatakarékos fűtési technológiákra való átállást, hogy az a lakóknak "egyetlen fillérjükbe sem kerül".

A kormányra kerülő Fidesz-KDNP ezzel szemben máig nem állított fel ehhez hasonló intézményt, sőt az Új Széchenyi Terv pályázatai a magánszemélyeknek azt sem teszik lehetővé, hogy támogatást igényeljenek otthonaik hőszigeteléséhez és fűtéskorszerűsítéséhez - fejtette ki.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzati késlekedés miatt a szén-dioxid kvótabevételek még a 3-4 milliárd forintot sem érik el, holott az előző kormány tárgyalásai alapján ez az összeg elérhette volna akár a 14 milliárd forintot is.

Szabó Imre úgy fogalmazott, itt az ideje, hogy a kabinet ne "tengerentúli luxusutazásokra, hanem az emberek mindennapi kiadásait csökkentő, épületfelújítási támogatások kialakításával foglalkozzon".

A szocialista kormányok ugyanis korábban számos programmal segítették a lakossági energiatakarékosságot, ami a klímavédelmi szempontok mellett a magyarországi kisvállalkozásokat is segítette a válságból való kilábalásban - mutatott rá a Bajnai-kormány környezetvédelmi minisztere.