Belföld | földosztás fideszes korrupció Mezőhegyes
2015. szeptember 08. 11:54

Kormányzati gazemberség az állami földek értékesítése

Az MSZP szerint az állami földek egy részének értékesítése a legnagyobb kormányzati gazemberség a rendszerváltás óta.

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese kedden Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Európában senkinek nem jutott eszébe az állami földvagyont piacra dobni, még a csődben lévő Görögországnak sem. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2010-es választási programjában még azt ígérte, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodást a nyugat-európai minták alapján folytatja.

Aljas hazugságnak nevezte, hogy a helyiek lesznek a földek tulajdonosai. Az aranykalászosgazda-tanfolyamokon tömegesen jelentek meg ügyvédek, pénzemberek, ami azt jelenti, ők fogják elvinni a termőföldeket - mondta.

A szocialista országgyűlési képviselő több példát is említett, amelyek szerinte ékes bizonyítékai annak, hogy irányított és előre leszervezett pályázatokról van szó a földügyekben.

Elmondta, Mezőhegyesen egy 230 éve alakult birtokot akar felszámolni a kormány. A területet úgy adják bérbe, hogy azon nem kell folytatni a korábbi tevékenységet, holott itt folyik a magyarországi vetőmagtermelés tíz százaléka - mutatott rá.

Gőgös Zoltán azt mondta, a nyertes cégnek szerinte fiktív a telephelye, az ugyanis az Végegyházán egy régi Tüzép-telepen van, ahol láthatóan nem folyik semmilyen tevékenység. Hozzátette: a cég tulajdonosát 2014 májusában helyezték a Miniszterelnökség állományába jogászként.

Az MSZP elnökhelyettese azt is példaként említette, hogy egy 100 hektáros földterületet nyert egy olyan fiatalember, aki a battonyai templomba van bejelentve és édesanyjának vezetékneve megegyezik a helyi országgyűlési képviselő nevével.

Közölte, szerinte itt is el kellene rendelni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát, mint egy évvel ezelőtt a hortobágyi földpályázatoknál.