Kormányzati költekezéssel veszélybe kerülhetnek az eddigi eredmények is

Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, gazdaságpolitikai fordulatot követelnek az Orbán-kormánytól, és azt, hogy a kabinet az ésszerűséget ne áldozza fel a politikai népszerűség oltárán.

Szavai szerint a következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a kormány megnyeri-e azt a gazdasági harcot, amelyet az államadósság ellen folytat. Úgy látja, az államadósság csökkentése eddig azért nem sikerült, mert amennyit a kormány nyert a "besöpört" magán-nyugdíjpénztári megtakarításokkal, legalább annyit el is veszített a hibás gazdaságpolitikája miatt az árfolyamon.

Az ellenzéki politikus azt hangoztatta, szigorú gazdaságpolitikára lenne szükség. Szerinte ugyanakkor abban a pillanatban, "amikor úgy-ahogy rendbe teszik a költségvetést", és fellélegeznek a piacok, szinte azonnal lyukat ütnek a költségvetésbe egy újabb kormányzati bejelentéssel.

A kormány nem tanult az eddigi hibáiból, és ezt jelzi az is, hogy olyan vásárlásokba kezdett, amelyekre nincs sok pénze - mondta Burány Sándor.

Közölte, több elemző is arra hívta fel a figyelmet: ha a kormány továbbra is azon az úton halad, hogy egyik pillanatban helyreállítja a pénzügyi egyensúlyt, míg másikban lyukat üt a költségvetésen, akkor annak súlyos következményei lesznek, és az államadósság nem csökkenni, hanem növekedni fog.