Belföld, Gazdaság | költségvetés 2013
2012. szeptember 17. 13:16

Kormányzati mellébeszélés és figyelemelterelés

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn jelentették be a szavazások elhalasztását. Az erre vonatkozó kérést újságíróknak Varga Mihály azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a 2013-as büdzsét, erre meglegyen a lehetőség.

Józsa István szerint ez a döntés azt jelenti, hogy "a Fidesz-frakció józanabb erőinek a véleménye érvényesült" Orbán Viktor miniszterelnökével szemben, aki "káros módon mindenáron hajtotta a jövő évi büdzsé mihamarabbi elfogadását". Az MSZP üdvözli, hogy várhatóan egy "reálisabb ütemezéssel" fogadhatja majd el a parlament a jövő évi költségvetést.

A szocialista politikus ugyanakkor hangsúlyozta: álláspontjuk szerint a korai benyújtás és a mostani döntés kárt okozott az országnak és a gazdaságnak, valamint a kormány továbbra is "mellébeszélést és figyelemelterelést" folytat.

Megerősítette azt is, hogy az MSZP októberre elkészíti az alternatív költségvetési javaslatát és egy alternatív gazdaságpolitikai intézkedéscsomagot.