Belföld | környezetszennyezés tarlós istván
2013. október 03. 14:33

Környezeti katasztrófa felelősök nélkül

Ezt Simon Gábor és Horváth Csaba az MSZP országgyűlési képviselői és Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be.

Simon Gábor úgy fogalmazott, ahogy tíz napja az elmúlt tíz év legsúlyosabb környezetszennyezésének, úgy az érintett városrésznek sincs gazdája. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a XVIII. kerület polgármestere és önkormányzati képviselői sem tesznek semmit az ügyben, még a lakosok tájékoztatásával is adósak. Az MSZP képviselője erre hivatkozva közölte, hétfőn interpellációban vonja kérdőre Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt.

Horváth Csaba, a párt alelnöke szintén úgy látja, hogy a kormányoldal bagatellizálja a kérdést, holott annak gazdasági és politikai felelősei is vannak. Több mint cinikusnak nevezte, hogy Tarlós István azt a György István főpolgármester-helyettest bízta meg az eset kivizsgálásával, aki feladatkörénél fogva maga is felelős az ügyben.

Emlékeztetett, a XVIII. kerületben gyanújuk szerint egy a főváros tulajdonában álló cég ásott el úgy nehézfémeket is tartalmazó olajiszapot, hogy nem volt engedélye rá. A nyilvánosságra került videofelvételek alapján mindezt bármiféle biztonsági intézkedés nélkül, egy markolóval egyszerűen a földbe ásva tették - fűzte hozzá, megjegyezve azt is, hogy a szennyezés a kerületben élők haszonnövényeire és az azt fogyasztókra is veszélyt jelent.

Szaniszló Sándor felidézte, hogy a szennyezés kérdését ő vetette fel először a fővárosi közgyűlésben idén áprilisban a lakosságtól érkező információk alapján. A politikus egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a korábbi városvezetés idején nem volt példa hasonló környezetszennyezésre.