Korózs Lajos: komoly károkat okozhat a gyógyszerár-támogatás csökkentése

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a költségvetési gyógyszerár-támogatások visszaesése a lakossági terhek növekedésével, valamint a legkorszerűbb gyógyszerek háttérbe szorulásával járhat, ami az emberek betegségben, illetve kórházban eltöltött idejének növekedését és ezzel együtt a táppénzkiadások emelkedését vonhatja maga után.

A politikus aláhúzta, nem igaz a kormány azon állítása, hogy a magyar lakosság az átlagosnál több gyógyszert szedne, ráadásul szerinte a gyógyszerek árának emelésével elképzelhető, hogy sokan a szükséges helyzetben sem tudják majd kiváltani orvosságukat.

Kiemelte: a kabinet az Európa élmezőnyébe tartozó magyar gyógyszeripart készül "hátba döfni", tervezett lépései hatására ugyanis gyártók és forgalmazók vonulhatnak ki az országból, a kisebb forgalmú patikák bezárásával egyszerre.

Az MSZP szerint az ésszerű gyógyszerfelhasználáshoz valódi szerkezeti reformokra van szükség az egészségügyben - mutatott rá a politikus.

Korózs Lajos elmondta továbbá, hogy pártja folyamatos egyeztetéseket javasol a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy a kormány ne a "kétkezi munkásokon" takarékoskodjon a korkedvezményes nyugdíj lehetőségének megszüntetésével.