Belföld | italpiac korrupció
2015. január 06. 13:57

Korrupciós belviszály zajlik a Fideszben az italpiac megszerzéséért

Az MSZP véleménye szerint korrupciós belviszály zajlik a Fideszen belül az alkoholos italok nagykereskedelmi piacának megszerzéséért - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták frakcióvezető-helyettese. Tóth Bertalan az eseményen felszólította a fideszes Gulyás Gergelyt, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a kormánypárti politikusnak az ital-nagykereskedelem jövedéki biztosítékáról szóló módosító javaslatát tárgyalnák meg.

Az ellenzéki képviselő szerint minden azzal kezdődött, hogy a "korrupt kormány" olyan szabályt hozott, amelyik tönkreteszi az ital-nagykereskedők közel 97 százalékát, és a nekik beszállító cégek nagy részét. Hangsúlyozta, hogy az alkohollal foglalkozó nagykereskedőknek eddig 22 millió forintos jövedéki biztosítékot kellett bemutatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, de ez az összeg február 1-től 150 millió forintra emelkedik. Ezt a többség nem fogja tudni kifizetni, ezért tönkremegy - jelentette ki.
    
Úgy fogalmazott: nem kell "amerikai bizonyítékokra" várni, hogy mindenki lássa, "ez egy újabb kormányzati korrupció", mert a szocialisták úgy látják: a 150 milliós biztosítékot csak az indokolja, hogy ezáltal a piaci szereplők 97 százaléka eltűnjön és csak a Fideszhez közelálló cégek maradhassanak meg.
    
Szavai szerint eközben a Fideszen belül egy "komoly korrupciós belviszály is zajlik". Felhívta a figyelmet, hogy Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság kormánypárti elnöke többször jelezte, a változtatás vállalkozásokat tesz tönkre. Hozzátette, hogy a parlament kormánypárti alelnöke egy módosító javaslatot is benyújtott, amelyik sávosan, az árbevétel alapján határozná meg a biztosíték mértékét.
    
Tóth Bertalan kiemelte, hogy a javaslatot a fideszes képviselők előbb leszavazták, majd a Miniszterelnökség úgy fogadta el, hogy a rendelkezés csak jövő év elején lépne életbe. A biztosítékot viszont idén február 1-ig ettől függetlenül be kellene mutatnia minden ital nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak - emelte ki.
    
Kitért arra is, hogy Gulyás Gergely egy keddi közleményében jelezte: olyan javaslatot nyújt be, amelyik alapján már március 1-től életbe lépne a sávos rendszer. A szocialisták frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, semmilyen garancia nincs arra, hogy fideszes képviselők ezt a javaslatot megszavazzák. Hozzátette: ráadásul az érintett vállalkozásoknak ez alapján is letétbe kell helyezniük 150 millió forintot február 1-ig.
    
A politikus felszólította az Országgyűlés alelnökét, azonnal kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását, annak érdekében, hogy javaslata még február 1. előtt életbe tudjon lépni.
    
Emellett az MSZP is beterjeszt egy javaslatot, amelynek az a lényege, hogy maradjon meg a 22 milliós biztosíték - közölte.