mszp.hu | Belföld | parlament
2016. szeptember 12. 16:03

Korrupt és magyarellenes a kormány politikája

4 millióan élnek a létminimum alatt az országban, miközben a miniszterelnök nem a valóságnak megfelelő beszámolót ad az ország állapotáról. A Fidesz olyan társadalompolitikát folytat, ami csak a kiválasztottaknak, a barátaiknak jó: nekik kedvez az adórendszer, a támogatási rendszer és ők azok, akik az EU-támogatásokkal is jól járnak.
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Parlamentben, Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva korruptnak és magyarellenesnek minősítette a kormány politikáját, és úgy fogalmazott: sem a magyar népszavazás, sem a külön utas politika nem oldja meg a menekültválságot.
 
A frakcióvezető emlékeztetett arra is, hogy a munkaerő-piaci „eredmények” felsorolása közül rendre kimarad az a tény, hogy több százezren dolgoznak külföldön és közmunkában is, ami sok embert zár be a szegénységbe. Szégyennek nevezte és a Fidesz oktatáspolitikájának kudarcaként értékelte, hogy több százezer betöltetlen munkahely van az országban. Ahogy fogalmazott: ez annak a következménye, hogy több százezer fiatal magyar szakember hagyta el az országot.
 
A Fidesz még mindig a rezsicsökkentésre hivatkozik, amikor már mindenki arról beszél, hogy a csökkenő világpiaci árak miatt olcsóbban lehetnek adni az energiát. Olcsóbban, mint amit most védenek. Bevezettek inkább egy új adónemet, így most mindenhol csökken az üzemanyag-ára, csak nálunk nem. A gazdasági versenyképességünket az mutatja a legjobban, hogy a környező országok sorra hagyják le Magyarországot.
 
Aljas hazugságoknak nevezte a miniszterelnök EU-val kapcsolatos kijelentéseit. Rámutatott, hogy Orbán Viktor egy olyan, egy évvel ezelőtti javaslatról beszél, amelyet ennek a Parlamentnek a 95%-a nem támogatott. Tóth Bertalan rámutatott: a miniszterelnök jól tudja, hogy az Európai Bizottság nem tud ebben a kérdésben önállóan döntést hozni. Bezzeg, amikor a zárónyilatkozatot aláírta a közel 1300 fő befogadását jelentő kvótáról, akkor annyira nem izgatta ugyanez. Junker és a Fidesz által sokat kritizált Angela Merkel is a jobboldali pártcsalád tagjai. Miről beszélgetnek, amikor összejönnek az Európai Néppártban? Ott miért nem győzik meg a Fidesz hasznos politikájáról?
 
Orbán Viktor EU-politikáját egy olyan ember viselkedéséhez hasonlította, aki – miután hármat kívánt a csodatévő aranyhaltól – nyársra húzva megsütötte azt. Orbán Viktor elkezdte sütögetni az aranyhalat, miközben a miniszterelnök „nem stróman” gázszerelőjének, „nem stróman” kötélbarátjának és saját lábon álló családtagjainak bőven teljesítette már az EU a kívánságait. Az ő álmaik megvalósítására mentek a nyugat-európai adófizetők által összedobott pénzek. Ebből épül a kisvasút és a birodalmak, és ezt a pénzt lopják el Mengyi Rolandok és fideszes Voldemortok.
 
Rámutatott: Az EU-tagság nélkül nem érte volna meg annak a 3500 gazdasági bevándorlónak letelepedési kötvényt vásárolni, orosz, szír, afgán, iráni embereknek, akiknek a milliárdokért értékesítették ezt a lehetőséget. Ráadásul a pénzért árult fideszes betelepítések haszna nem az államkasszában, hanem a Fideszhez közeli üzletemberekhez, offshore cégekhez. Ha a kormány ezt a szír-török határon csinálná, az emberkereskedelem lenne. Orbán Viktor tudja, hogy ennek egyszer vége szakad majd. Ennek próbál elébe menni, süti az aranyhalat, belülről bomlasztja az EU-t. És ez lehet más országok, például Oroszország érdeke, de Magyarországé semmiképpen sem.
 
Magyarország érdeke a sikeres és erős EU. Magyarország érdeke az, hogy a menekültválságot komolyan vegyük, de közös, európai szintű megoldásra kell törekedni. Európát nem a gyűlöletkeltés, hanem a felelős együttműködés védi meg. A miniszterelnök állításával szemben az európai közösség nem az akadálya, hanem az egyetlen lehetőség a menekültválság kezelésére.
 
Mindenki tudja, hogy sem a magyar népszavazás, sem a különutas politika nem fogja megoldani a menekültválságot. Az MSZP a közös megoldások híve: hisz a közös határvédelemben, a közös menekültügyi eljárásokban, ahol egyszerre kell érvényesülnie az ellenőrzés, a törvényesség és az emberiesség szempontjainak.
 
(Fotó MTI: Illyés Tibor)
 
Tóth Bertalan sajtótájékoztatón is reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására.

Kapcsolódó párttagok