Kósa végre őszintén beszélt a Fidesz oktatási rendszeréről

A fideszes politikusnak a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban elmondott tanévnyitó beszédéről a nol.hu számolt be hétfőn. A tudósítás szerint Kósa Lajos többek között arról beszélt, hogy amit az oktatásban ezután mondanak, az igazából parancs, és "aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett mást kell keresni".

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségének tagja kedden sajtótájékoztatón úgy reagált: Kósa Lajos bevallotta, miről szól az oktatási rendszer, amelyet a Fidesz-KDNP három éve épít. "Amit ők mondanak - az parancs. Ez teljesen világos üzenet" - mondta.

A szocialista politikus szerint a "jobboldali rezsim" gondolkodásáról árulkodik az is, hogy Kósa Lajos úgy fogalmazott: "a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek".

Hozzátette: ebbe a világképbe illeszkedik az iskolarendőrök alkalmazása, és azon sem lehet csodálkozni, hogy 150 ezer pedagógus, iskolai dolgozó számára "gyomorgörccsel kezdődött az új tanév".

Kunhalmi Ágnes szerint míg a Fidesz-KDNP a félelemre épít, pártközpontból, minisztériumból akar irányítani, addig az MSZP gyermekközpontú oktatási rendszert szeretne, amelyben pedagógusok és szülők együttműködnek. Véleménye szerint a jelenlegi kormány a poroszos nevelésben, az "idomított gyerekekben" és az ideológiai alapon szervezett közoktatásban hisz, a szocialisták viszont a tehetséggondozásban, a tehetség kibontakoztatásában és a szakmai megoldásokban.