önkormányzat 2014 Budapest
2014. szeptember 19. 13:13

Kössön új megállapodást Budapest és az ország

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese a Népligetnél tartott sajtótájékoztatón azt szorgalmazta, hogy Budapest és az ország új megállapodást kössön.

Kifejtette: Budapest is hozzájárul az adójával a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, de az nincs rendjén, hogy ezen cél helyett stadionokra költenek, és a főváros meglévő infrastruktúráját sem tudja fenntartani.

A fővárosi közigazgatás átalakításával összefüggő sajtóhírre kérdésre válaszolva úgy reagált, abban hisz, hogy minél több döntést "lent" kell hagyni, mert a helyiek jobban tudják, hogy nekik mi a fontos.

Tüttő Kata beszélt arról, hogy idén, a választások évében számtalan beruházást adtak át, köztük számos olyat, amely még el sem készült. Ezek között említette a Várkert Bazárt, illetve az 1-es villamos népligeti megállóját.

Kifogásolta, hogy a megállót az aluljáró felől nem lehet megközelíteni. Arra a felvetésre, hogy a megállót kisebb kitérővel, zebrán átmenve biztonságosan is meg lehet közelíteni, Tüttő Kata azt mondta, a közösségi közlekedést az azt használók igényeihez kell igazítani, a közösségi közlekedéshez való könnyű hozzáférést biztosítani kell.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a megálló és környéke egy "betonrengeteg", valójában egy köztéri műalkotás, amelynek címe: "A politikus legjobb barátja a beton". Ennyi beton lerakása a fővárosban csak a tervezőnek és a kivitelezőnek jó, de a budapestieknek nem, mert ők fizetik - tette hozzá. 

Falus ferenc szerint Orbán Viktor vágya az, hogy a budai Várba való költözése után ne legyen több önkormányzati választás.

A főpolgármester-jelölt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, a jövőben polgármesterek helyett helytartókat neveznének ki a kerületekbe. A cél az, hogy az iskolák, a kórházak, a villamosmegállók, a jövőbeli beruházások elvétele után a budapestiek maradék vagyonával is teljesen egyedül rendelkezhessenek a kormánypártok - hangsúlyozta.

"Félnek. Senkiben sem bíznak már" - fogalmazott, megjegyezve, ez Budapest kifosztása befejezésének terve.

A Népszabadság pénteken meg nem nevezett kormányzati szereplőre hivatkozva az közölte, hogy az elképzelések szerint az új közigazgatási koncepcióban a kerületek élén 2019-től már csak afféle helytartók állnának.