MTI/MSZP | Európa Napja Orbán Viktor | Európai Unió
2016. május 09. 16:13

Kovács László: Magyarország legjobb döntése volt az EU-csatlakozás

A szocialista párt meggyőződése, hogy Magyarország történetének legjobb döntése volt az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás - mondta Kovács László korábbi külügyminiszter és uniós biztos, az MSZP volt elnöke hétfőn Budapesten.

A politikus az Európa nap alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyarságban már Szent István óta van vonzódás az európai értékekhez, társadalmi és gazdasági fejlődéséhez az ország mindig nyugatról választott modellt.
    
Ennek ellenére Magyarország 2010 óta sorozatosan megsérti az EU értékrendjét, normáit és szabályait. Amikor pedig ezt szóvá teszik, az első reakció a tagadás, majd arra hivatkoznak, hogy ne avatkozzon az EU az ország belügyeibe, ezután pedig a reagálás durva sértésekbe megy át - közölte.
    
Hozzátette, mindezt tetőzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "szabadságharcot" indított Brüsszel ellen, azzal vádolva az EU-t, hogy gyarmatosítani akarja Magyarországot.
    
Beszélt arról is, hogy a menekültügy kérdésében milyen problémákat lát: szerinte a miniszterelnök egybemosta a menekülteket, a gazdasági bevándorlókat és a terroristákat, nemzeti konzultációt tartott álkérdésekkel, mert bármit jelöltek az emberek a kormány álláspontját támogatták, plakátkampányt indított, és kerítést épített a határon. A kerítéssel kapcsolatban megjegyezte, nagy különbség van a magyar és az osztrák kerítés között, előbbi ugyanis elrettentésül szolgál, hogy senki ne jöjjön be, utóbbi azonban a belépési helyekre tereli az érkezőket, ahol regisztrálhatnak, és elbírálják kérelmüket.
    
Hozzátette, nemcsak Brüsszel megállítása értelmetlen jelszó, hanem a keresztény Európa megvédése is, hiszen Ferenc pápa is azt mondja, hogy hidakat kell építeni. "Orbán Viktor ne akarjon pápább lenni a pápánál" - fogalmazott.
    
Emlékeztetett, az uniós tagság számtalan előnnyel jár, hiszen az EU gazdasági súlya nagyobb mint az Egyesült Államoké, a világkereskedelem legnagyobb súlyú résztvevője, a környezetvédelem terén globálisan a legaktívabb szereplő. Mindemellett 23 milliárd euró támogatást ad egy költségvetési ciklus alatt Magyarországnak, nem beszélve az utazás, a tanulás és a munkavállalás szabadságáról sorolta.
    
Május 9-én, az Európa-napon az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Megtartásáról 1985-ben döntöttek az akkor még Európai Közösségeknek nevezett szervezet állam- és kormányfői.

Kapcsolódó párttagok