Belföld | közbizalom köznevelés ügyészség
2012. szeptember 26. 17:08

Közbizalom; köznevelés

Az MSZP felszólítja a rendőrséget és az ügyészséget, hogy tisztázzák Antal Attilának, a Hagyó Miklós és társai ellen indított büntetőper harmadrendű vádlottjának az ügy tárgyalásán megfogalmazott vádjait, amelyek "komolyan rombolják a közbizalmat" - mondta Mesterházy Attila pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

A Hagyó Miklós és 14 társa ellen indított büntetőügy tárgyalásán kedden a Kecskeméti Törvényszéken Antal Attila - a BKV volt vezérigazgatója - arról beszélt, hogy részben hatósági nyomásra tett terhelő vallomást vádlott-társaira. Vallomása szerint amikor őrizetbe vették, azt mondták neki: ha nem tud az elvárásoknak megfelelni, akkor hosszú időre előzetes letartóztatásba helyezik. Ennek következtében olyan mondatok kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társait nehéz helyzetbe hozta, amiért elnézést kért tőlük - fűzte hozzá.

Mesterházy Attila szerdán elmondta: az MSZP választ vár a rendőrségtől és az ügyészségtől arra, valóban előfordult-e, hogy "a rendőrség az ügyészség nyomására erőszakkal csikart ki vallomást emberekből"; ha igen, akkor ezt politikai megrendelésre tette-e, és ha volt ilyen megrendelés, akkor az kitől érkezett? - kérdezte.

Az MSZP elnöke szerint Antal Attila keddi kijelentései alapvetően megváltoztatják a Hagyó-perrel kapcsolatos eddigi véleményeket. Hangsúlyozta: az ügy "2010-ben nagymértékben befolyásolta az MSZP kampányát", és "vannak olyan elemzői vélemények", amelyek szerint ennek az ügynek is köszönhető a Fidesz kétharmados győzelme.

Parlamenti vitanapot kezdeményez az MSZP a köznevelési rendszer átalakítása miatt

Parlamenti vitanap összehívását és eseti parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP a köznevelési rendszer átalakítása miatt - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A pártelnök szerint a közoktatásban jelenleg olyan nagy a bizonytalanság, hogy ellehetetleníti az intézmények zökkenőmentes működését, mivel hiányoznak a világos végrehajtási utasítások, valamint a szükséges kormányzati és parlamenti döntések.

Mesterházy Attila hozzátette: a vizsgálóbizottság az MSZP elképzelései szerint a szakpolitikusok, a szakszervezetek, a tanárok és a szülők képviselőinek részvételével tárgyalhatná meg, hogy "helyes-e a köznevelés ilyen irányú átalakítása".

Hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete azt közölte az MTI-vel, hogy parlamenti vitanapot és parlamenti bizottság létrehozását kezdeményezik a köznevelési törvény bevezetésének előkészítettségéről; az erről szóló levelet minden országgyűlési képviselő eljuttatták.

Azt írták: kezdeményezésükkel arra kívánják a döntéshozók figyelmét felhívni, hogy véleményük szerint a közoktatás rendszerének átalakításához szeptember végén még nincsenek meg azok a feltételek, melyek garantálnák a rendszer további zavartalan működését. A parlamenti vitanap megtartásától, illetve a parlamenti bizottságtól azt várják, hogy tekintse át felvetéseiket, s amennyiben helyt ad észrevételeiknek, módosítson a törvényi rendelkezések bevezetésének időpontján - olvasható a levélben, amelyet valamennyi országgyűlési képviselőhöz eljuttatnak. A szakszervezet szerint megzavarhatja a pedagógiai munkát az, hogy tanévközben kerülnek az államhoz az intézmények az önkormányzatoktól, illetve kifogásolja, hogy nem rendezett az állami intézményfenntartó jogköre, továbbá igazságtalannak tartja az életpályamodellt, mert a minősítési eljárások során politikai döntések születhetnek.