Közbotrány a közmunka

Az elmúlt négy évben öt munkanappal lehetett megszerezni egy nap ellátási időt a mostani tízzel szemben – vélekedett a szocialista politikus.

Ezentúl mindössze három hónap az az „idézőjeles biztonság”, amit a kormány ráadásul csökkentett pénzen garantál  - mondta Gúr Nándor hozzátéve, hogy az európai huszonhetek között sehol nincs olyan rövid időtartamú biztosítási jogviszony, mint amit a kormány életbe akar léptetni.

A Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke rávilágított arra, hogy a rendelkezésre álló, a munkavállalók és a munkaadók által befizetett forrásokat akkor sem használták fel, amikor még kilenc hónap volt az ellátási időszak (tavaly 180 milliárdos befizetéssel szemben 130 milliárd forintos kifizetés állt szemben).

Gúr Nándor kifejtette: a következő időszakban a kifizetések tovább csökkenek majd, hiszen kilenc hónapról háromra zsugorodik az ellátás időtartama, ám a befizetések mértéke változatlan marad, így jogos a kérdés, „hová fog menni a pénz?”.

Akkor hoznak ilyen szabályozást - fogalmazott a szocialista politikus -, amikor Magyarországon átlagosan több mint 18 hónap a munkanélküliség időtartama.

Ha valaki végképp nem tud elhelyezkedni, akkor következne a közfoglalkoztatás. Ám Gúr Nándor szerint a kormány elképzelései arra irányulnak, hogy fél pénzből valósítsanak meg dupla közfoglalkoztatást úgy, hogy a néhány hónapos foglalkoztatási intervallum alatt négy órában dolgoznak a közmunkások (tavaly a foglalkoztatottak 80 százaléka 6-8 órában dolgozott 6 hónapos időtartamban, idén az első négy hónapban a 8 órát dolgozók köre nem éri el a 20 százalékot).