mszp.hu | Belföld | NVI vasárnapi zárva tartás
2016. március 21. 15:36

Csak az MSZP kérdése érvényes

Egyetlen érvényes népszavazási kezdeményezés van csak a Nemzeti Választási Iroda épületében – mondta az NVI előtt tartott sajtótájékoztatóján Nyakó István.

A szocialista politikus arra utalt, hogy az MSZP által kezdeményezett, és általa beadott kérelem az egyetlen, amelyet mai információink alapján érvényesnek lehet tekinteni.


Nyakó István a sajtóban pénteken megjelent felvételekre hivatkozva közölte: egyértelmű, hogy Erdősi Lászlóné és a fekete kedden az NVI-nél összegyűlt, kigyúrt fiatalemberek együttműködtek, közöttük akarategyezség volt. Társtettesi minőségben hajtották végre azt a feladatot, amit valakik, valahol megrendeltek – jelentette ki a politikus.

Március 3-án a Kúria már döntött Nyakó István kérelmével kapcsolatban: kimondták, hogy bűncselekmény történt, de azt is, hogy nem mutatható ki az akarategyezség a felek között. A politikus szerint ez azért történhetett így, mert a Kúriának nem állt módjában megnézni az azóta nyilvánosságra került felvételeket. Kérdés, persze, hogy miért nem, hiszen ezek bemutatását kérte mind Nyakó István, mind a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP által delegált tagja.


A szocialista politikus kifogásolta azt is, hogy bár ő március 2-án kikérte a felvételeket, azokat csupán 17-én kapta meg, és közben - éppen az előző napon - lejárt a Kúriához beadható felülvizsgálati kérelem határideje.

Miért titkoltak el bizonyító erejű felvételeket, miért nem mutatták be azokat az NVB ülésén, és miért kellett 14 nap, hogy a kérvényező megkapja a felvételeket? – vetette fel Nyakó István. A kérdéseket megkapta Patyi András NVB-, és Pálffy Ilona NVI-elnök is, és a sajtótájékoztató után átadott levelek az említetteken kívül más kérdéseket is tartalmaztak, például azt, hogy tettek-e feljelentést, és hogyan akarják visszaállítani a jogszerű állapotot.

A magyar közvélemény szerint  az NVI épületében csak egy érvényesen leadott kezdeményezés van, az pedig az enyém – jelentette ki Nyakó István.

Kapcsolódó dokumentumok

0321 - pálffy ilona level.pdf ( 175.91 kB )
0321 - Patyi András levél.pdf ( 172.39 kB )