Belföld | körbetartozás Közgép
2013. július 18. 16:08

Közgépesített körbetartozás

Ezt Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese jelentette ki csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, nem értik miért nem fizeti ki alvállalkozóit a Közgép, a "Fidesz-közeli cégek zászlóshajója". Tájékoztatása szerint ugyanis a bíróságokon tömegével vannak olyan keresetek, amelyek arról szólnak, hogy az elvégzett - esetenként 4-5 millió forintos - alvállalkozói munka után nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát a Közgép.

Józsa István szerint a társaság mindezt a "lehető legaljasabb módon teszi", mert kiállítja a teljesítésigazolást, amely után az alvállalkozóknak be kell fizetniük az áfát, a Közgép azonban a kapott számlákat nem fizeti ki.

A szocialista politikus közölte, a peres utat választó, ki nem fizetett cégeknél gyakran napokon belül megjelenik az adóhatóság. "Ez már felveti egy olyan összejátszás lehetőségét, ami mindenképpen kivizsgálást igényel" - tette hozzá.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emellett kifogásolta és a "pofátlanság tetejének" nevezte a Közgép azon szerződéskötési gyakorlatát is, amely alapján szerinte a társaság közvetlen inkasszóval is élhet alvállalkozóival szemben.

Józsa István hangsúlyozta, a fentiek alapján a Közgép súlyosan kizsákmányolja a magyar kis- és középvállalkozásokat, aminek pártja kormányra kerülése esetén - a lánctartozások egészéhez hasonlóan - véget vetne.