Közmunka helyett szociális szövetkezetek kellenek

Közmunka helyett szociális szövetkezetek létrehozásával kellene segíteni a munkanélkülieket.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő szombaton, a szövetkezeti világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten elmondta, a szociális szövetkezeti rendszer meghonosítása érdekében pártja országgyűlési határozati javaslatot is benyújt a parlamentnek.

Véleménye szerint ennek a foglalkoztatási formának a keretében valódi értékteremtő munkát lehetne végezni, ezzel szemben a közmunka konzerválja a munkanélküliek kiszolgáltatottságát, nem vezeti őket vissza a munkaerőpiacra.

Közölte, a szociális szövetkezetek nonprofit gazdasági társaságok, amelyek végezhetnek mezőgazdasági tevékenységet, élelmiszer-feldolgozást, illetve bármilyen olyan munkát, amire helyben igény van. Nincs tőkés és tőkeérdek, az eladott termékből befolyó bevétel egy szociális alapba kerül - részletezte.

A képviselő szerint a szociális szövetkezeteket létrehozáskor száz százalékban kell támogatni, mert nincs beruházó.

A politikus rámutatott, hogy az EU támogatja az ilyen szövetkezetek létrehozását, működtetését, a bérköltségeket akár száz százalékban is fizeti. Hozzátette: minden járásban egy ügynökség segítené a szociális szövetkezetek létrejöttét, segítené a termékek értékesítését, vagy biztosítaná a logisztikai hátteret.

Harangozó Gábor példaként hozta fel a Baszkföldön működő Mondragon szövetkezetet, amely 72 ezer embert foglalkoztat és Spanyolország harmadik legnagyobb gazdasági ereje.