Közmunka helyett szociális szövetkezeteket

Az MSZP közmunkaprogram helyett a szociális szövetkezetek támogatását javasolja a kormánynak - mondta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szombaton, a szövetkezeti világnapon Budapesten sajtótájékoztatón.

Harangozó Gábor rámutatott: az állam feladata egy olyan intézményrendszer kialakítása lenne, amely támogatja ezeket a szociális szövetkezeteket. Úgy vélte, ezt teljes egészében lehetne európai uniós forrásból finanszírozni, mivel a szociális szövetkezetekben foglalkoztatottak munkabéréhez lehet támogatást igényeli.

Hozzátette: a jelenleg mintegy kétszáz milliárd forintos közmunkakeret felét így fel lehetne szabadítani, és segítséget nyújtani vele az élelmiszerárak áfacsökkentéséhez.

Emlékeztetett arra, hogy a héten jelentették be, a kormány több mint 40 milliárd forinttal megemeli az idei közfoglalkoztatási összeget, így átlagosan napi szinten 200 ezer ember tud dolgozni a közfoglalkoztatás keretében.

Az ellenzéki politikus értékelése szerint a közmunkaprogram nem hozta meg a várt sikert, mert egyre többen élnek nehéz körülmények között, így a programra fordított források emelése sem vezet sehová.

Harangozó Gábor szerint a szociális szövetkezetekkel - amelyek a többi között idősgondozást, a település karbantartását, a helyi élelmiszertermelést végeznék - tartós foglalkoztatást lehetne kialakítani. Megjegyezte, az EU most induló költségvetéséből erre atipikus foglalkoztatásként lehetne támogatást igényelni, a kormánynak most arról kell döntenie, akar-e ilyen programot.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a program végrehajtásával bizonyíthatja, hogy volt értelme a különböző feladatok egy kézbe adásának. Ezzel a miniszter rá tud cáfolni arra, hogy az ő feladata "a trafikpályázatokon keresztül megszerzett tapasztalatok alapján a vidék teljes lenyúlása" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Harangozó Gábor azt mondta, ha a program jól működik, akkor előbb-utóbb nem lesz szükség közmunkára. Nyilván mindig vannak olyan emberek - folytatta - , akiket nehezen lehet közösségben foglalkoztatni, ezért olyan közmunkára szükség van, amely ezeknek az embereknek is foglalkoztatást kínál. De az teljes tévút, hogy kétszázezer embert foglalkoztassanak közmunkaprogram keretében - hangsúlyozta.