Közös kezdeményezés

A módosító javaslat kizárná, hogy új adót vessenek ki, ha az államot fizetésre kötelezi egy bírósági ítéletet, valamint újból lehetővé tenné, hogy bárki közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon.

Az indítvány azt is rögzítené, hogy ha az Ab alkotmányellenesség miatt megsemmisít egy törvényi rendelkezést, akkor azt öt éven belül csak négyötödös parlamenti többséggel lehet az alaptörvény részévé tenni.

Mesterházy Attila azt mondta: a bírósági ítéletek miatti adókivetés tilalmával annak vennék elejét, hogy a kormány hibás döntéseinek következményeit az emberekre terhelje. Schiffer András pedig úgy fogalmazott: a kormányzat jogalkotási kudarcait nem lehet "elkúrtukadó" bevezetésével orvosolni.

Az LMP társelnöke arról is beszélt: nem konkrét kormányzati intézkedéseket, hanem az alkotmányosság rendszerszintű lebontását kifogásolják, azt, hogy ma már semmilyen korlát nem áll a kormánytöbbség előtt.

Ezen úgy lehet változtatni - folytatta -, ha ismét teljessé teszik az Alkotmánybíróság hatáskörét, jelenleg ugyanis a törvények utólagos vizsgálatát még parlamenti képviselők sem kezdeményezhetik önállóan.